26. listopadu 2017 • 05:00

Mise Östersund! Začíná SP v biatlonu. Kdo z Čechů zastoupí Koukalovou?

Vstoupit do diskuse
0
  • Gabriela Koukalová se v Östersundu nepředstaví. Kdo by ji mohl medailově zastoupit?Gabriela Koukalová se v Östersundu nepředstaví. Kdo by ji mohl medailově zastoupit?FOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Jsou na prahu klíčové sezony, avšak hlavní eso jim odevzdalo zdravotní neschopenku. „Očekávání jsou velká. Možná ještě větší, než bychom si přáli. Nikdy jsme ale nefňukali a ani teď nebudeme,“ přiznal šéf biatlonového svazu Jiří Hamza před úvodním SP v Östersundu (začíná v neděli), kde ovšem nebude moci startovat „medailová jistota“ Gabriela Koukalová. Jak tedy vypadají ti, jež by měli převzít prapor?

  • Veronika Vítková (28 let)

    Umístění v minulé sezoně: 25. místo (389 bodů)
    Střelecká bilance: 81,3 % (322 tref/396 ran) 
    Rychlost střelby: 30,6 sekund
    Rychlost běhu (oproti průměru): +2,4 %
    Barometr formy: 80 %

    Po sezoně hrůzy, kdy skončila bez jediné medaile a až na pětadvacátém místě, vyhlíží návrat – comeback zpět do pater Světového poháru, na která byla řadu let zvyklá. „Mám z ní dobrý pocit. S její přípravou jsem spokojen,“ přikývl na adresu Veroniky Vítkové kouč Zdeněk Vítek.

    Ač stejně jako Eva Puskarčíková neměla léto bez komplikací (ta si po pádu narazila ramena), podařilo se jí do sezony naladit ideálně i po psychické stránce. „Letos se jak na střelnici, tak na trati cítím líp a je to pro mě takové pozitivnější. Nic speciálního jsem ovšem nedělala, spíš jsem si víc navykla a dokážu lépe fungovat v zátěži,“ vyprávěla. A co ji během přípravy trápilo? „Ze začátku léta jsem bojovala s velkou únavou, nezvládala jsem zátěž, ale po delším odpočinku jsme s lékaři přišli na to, co by to mohlo být. Lehce jsme změnili jídelníček a od té doby funguju na sto procent,“ popisovala Vítková.

    Na druhou stranu nešlo o žádnou alergii, spíše o správný výběr potravin a času. „Omezila jsem třeba lehce maso, které jsem měla vždycky ráda. Je to ale o tom, že ho nekonzumuju už navečer. Když už, tak jen k obědu,“ uznala. Po Vancouveru a Soči tak bude teď Pchjongčchang už její třetí olympiádou. „Beru to jako každou jinou sezonu. Když jsem se ale dala na profesionální cestu biatlonu, tak bych nikdy neřekla, že pojedu na troje olympijské hry. Chtěla bych zúročit své zkušenosti a poprat se o co nejlepší umístění.“ Stane se při absenci Koukalové opět českou ženou číslo 1?

    Veronika Vítková Veronika VítkováFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Ondřej Moravec (33 let)

    Umístění v minulé sezoně: 12. místo (597 bodů)
    Střelecká bilance: 87,5 % (430 tref/491 ran)
    Rychlost střelby: 29,7 sekund
    Rychlost běhu (oproti průměru): +1,2%
    Barometr formy: 85 %

    Přes léto ho skolila infekce jater. Řadu týdnů trénoval jen v omezeném režimu, občas se omezil jen na střelbu, ani letního MČR na kolečkových lyžích se v září neúčastnil. Za dva měsíce ale dokázal takřka nemožné – na startu nového ročníku hlásí stoprocentní připravenost.

    „Když vezmu, co jsem prodělal, tak je můj současný stav nad očekávání. A ani zatím nepřemýšlím nad tím, že bych měl nějaký podnik Světového poháru vynechat,“ usmíval se Ondřej Moravec.

    Nezmar. Držák. Opora, která bude na OH v Pchjongčchangu obhajovat tři medaile. „Ono je jednodušší medaili získat, než ji pak obhájit, ale neberu to tak, že bych měl někomu něco dokazovat.

    Medaile je spíš sen než cíl. Navíc Hry jsou ještě daleko,“ říká.

    Přes zimu navíc chystá novinku po vzoru Gabriely Koukalové – rovněž on se na Vánoce ukryje do Rakouska. „Trochu jsme tím rodině udělali čáru přes rozpočet, přeci jen chtěli vidět Rózu (dceru), ale tohle je moje práce,“ má jasno. Byť ho tedy trénink bolel paradoxně míň než v minulých letech a je sám zvědavý, s čím v Östersundu začne, věří, že vše zlé přes léto bude nyní pro něco dobré. „Měl jsem prostor zapracovat na věcech, na které bych jindy neměl čas. Střílel jsem hrozně velké objemy a měl jsem čas se věnovat střelbě daleko víc. Neměl jsem problém, že bych byl psychicky dole, a jak se to vyvíjelo, zjišťoval jsem, že můžu dělat ještě daleko víc. Nebyl jsem znechucený, ani neztrácel motivaci. Mé tělo může fungovat normálně jako dřív,“ dodal Moravec.

    Ondřej Moravec Ondřej MoravecFoto Petr Slavík/Český biatlon

  • Michal Krčmář (26 let)

    Umístění v minulé sezoně: 17. místo (498 bodů)
    Střelecká bilance: 85,9 % (448 tref/521 ran)
    Rychlost střelby: 31,1 sekund
    Rychlost běhu (oproti průměru): +1,1%
    Barometr formy: 75 %

    Minulou sezonu si po zarputilém finiši v Ruhpoldingu urval první individuální medaili ve Světovém poháru. Nastal čas atakovat bednu ještě častěji? „Jak na tom jsem zdravotně? Nepsalo se o mně, takže to hodnotím pozitivně,“ žertoval Michal Krčmář a přiznal: „Zdraví drželo a absolvoval jsem vše, co mi trenéři předepsali, takže jsem spokojený.“ Přes léto vyrazil s přítelkyní nabírat síly do Luhačovic, koupal se ve Vincentce a na prahu olympijské sezony chce přijmout zase další zodpovědnost. Navíc je již poučen z dřívějška – hlavně z MS v Hochfilzenu, kde se s tlakem nedokázal příliš vypořádat.

    „Nejel jsem špatně připravený, ale nezvládl jsem to v hlavě.

    Bylo to poučení do této sezony a jsem rád, že to přišlo vloni a ne letos. Věřím, že mi to pomohlo,“ tvrdí. Psychologa sice využívat nezačal, avšak během pauzy to řešil i s jedním známým.

    „Na druhou stranu si všichni můžou říkat, co chtějí, ale sportovec si to musí srovnat sám a najet na to. Bez toho to nedokáže,“ krčil rameny.

    Po střelecké stránce pak nic neměnil, pažbu má stejnou, techniku též (dlouho se mu minulou sezonu dařilo držet i stoprocentní úspěšnost při palbě vleže) a jeho doménou má být dál výbušnost a dynamika.

    „Jaká je forma? Kulantně řeknu, že z těch přípravných závodů nemám špatný pocit,“ culí se. „Neřeším, jak léto vypadalo, nabral jsem dávky, mám se v zimě o co opřít a to je stěžejnější než výsledky testů. Tréninky jezdím naplno, snažím se zmáčkout, ale jakmile na sebe vezmu číslo, dokážu vymáčknout ještě něco navíc,“ doplnil. Zní to jako vstup do sezony v ideální formě.

    Michal Krčmář Michal KrčmářFoto Petr Slavík/Český biatlon

  • Program Světového poháru v Östersundu:

    Neděle 26. listopadu
    Smíšená štafeta dvojic 14.15
    Smíšená štafeta 17.10

    Středa 29. listopadu
    Vytrvalostní závod žen 17.15

    Čtvrtek 30. listopadu
    Vytrvalostní závod mužů 17.15

    Pátek 1. prosince
    Sprint žen 17.45

    Sobota 2. prosince
    Sprint mužů 14.45

    Neděle 3. prosince
    Stíhací závod žen 13.15
    Stíhací závod mužů 15.15

    Všechny závody vysílá přímým přenosem ČT sport

    Koukalová ozdobila kamion biatlonové reprezentace. Lidé se otáčí, směje se Rybář
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud