Ivo Pospíšil
19. března 2018 • 19:45

ZNÁMKY biatlonistů: Charvátová ztratila vše, Soukupovo trpké loučení

Vstoupit do diskuse
0
  • Český biatlon slaví úspěch Michala KrčmářeČeský biatlon slaví úspěch Michala KrčmářeFOTO: Barbora Reichová / Sport

    Poslední závod Světového poháru v norském Holmellkolenu mají za sebou čeští biatlonisté. Závěrečného podniku v ruském Ťumeni se již nezúčastní, nastal tedy ideální čas zhodnotit, jak se Vítkové a spol. dařilo, kdo bude letošní sezonu považovat za úspěšnou a kdo by na ní raději zapomněl.  Podívejte se na jejich hodnocení podle deníku Sport.

  • VERONIKA VÍTKOVÁ (29 let)

    Štastná Veronika Vítková s bronzovou medailíFoto Reuters

    ZNÁMKA: 1-

    Aktuální umístění v SP: 6. místo – 545 bodů 1(vloni: 25. místo – 389 bodů)
    Střelecká bilance: 84,5 % (420 tref/497 ran)

    Co se povedlo: Po minulé zpackané sezoně se vyšvihla na post české jedničky, k níž se při absenci Gabriely Koukalové upínaly závod co závod hlavní naděje. Třikrát byla v SP bronzová, stabilně patřila k desítce nejlepších a čekání na první individuální medaili z velké akce ukončila bronzovým sprintem na ZOH.

    Co se nepovedlo: K té nejužší špičce jí stále ještě kousek chyběl. Občas ji od lepšího výsledku dělila jedna rána vedle, někdy ne až tak elitní běh…

    Prize money: 35 500 eur (902 232 Kč)

  • MARKÉTA DAVIDOVÁ (21 let)

    Markéta Davidová na olympijských hrách v PchjongčchanguFoto Barbora Reichová (Sport)

    ZNÁMKA: 2

    Aktuální umístění v SP: 88. místo – 8 bodů 2 (vloni: 92. místo – 13 bodů)
    Střelecká bilance: 72,1 % (179 tref/248 ran)

    Co se povedlo: Potvrdila, že v ní dřímá obrovský potenciál. V rychlosti běhu patří už v 21 letech ke špičce a 15. místem ve sprintu na ZOH si stanovila své maximum. Navzdory postu juniorky se stala klíčovou členkou ženské štafety a parádní rok potrhla i na juniorském MS, kde brala zlato a stříbro.

    Co se nepovedlo: Stále musí pracovat na nevyrovnané střelbě, přesto i ta doznala pod vedením trenéra Šikoly zlepšení. V náročné olympijské štafetě kroužila jedno trestné kolo.

    Prize money: 2000 eur (50 830 Kč)

  • JESSICA JISLOVÁ (23 let)

    Česká biatlonistka Jessica Jislová v tréninku na MS v HochfilzenuFoto Barbora Reichová (Sport)

     ZNÁMKA: 3

    Aktuální umístění v SP: 56. místo – 72 bodů 3 (vloni: neklasifikována – 0 bodů)

    Střelecká bilance: 80,8 % (261 tref/323 ran)

    Co se povedlo: I ona šla mírně nahoru. Na lyžích lehce zrychlila, střelecky zpřesnila nad 80 % (před rokem 70 %) a čtyřmi výsledky do top 25 ve sprintech (nejlepší bylo 15. místo v Anterselvě) nabídla posun. Na ZOH brala dvakrát 23. místo, vzhledem k jejímu věku příjemný poznatek.

    Co se nepovedlo: Rezervy jsou stále v rychlosti běhu. A ani ona se při debutu v olympijské štafetě neobešla bez trestného kola. Na konci sezony v Oslu pak fyzicky odešla.

    Prize money: 2500 eur (63 537 Kč)

  • VERONIKA ZVAŘIČOVÁ (29 let)

    Biatlonistka Veronika Zvařičová při závodech v Novém Městě na Moravě v roce 2015Foto Profimedia.cz

    ZNÁMKA: 3

    Aktuální umístění v SP: 84. místo – 9 bodů 3 (vloni: neklasifikována – 0 bodů) Střelecká bilance: 85,0 % (68 tref/80 ran)

    Co se povedlo: Vrátila se. A už jen za to zaslouží maximální respekt. Po těžkém zranění, jež utržila před pěti lety po srážce s autem, kdy bojovala o život, se stala opět stálou členkou reprezentace. Splnila si i sen o nominaci na olympijské hry. Střelecky byla stabilní.

    Co se nepovedlo: Na cestě za lepšími výsledky ji vždy limitoval pomalý běh. I proto bodovala v závodech SP jen jednou, nedostala důvěru ve štafetě a rovněž zůstala bokem i na Hrách v Pchjongčchangu, kde se z pozice ženy číslo 5 nezúčastnila žádného závodu.

    Prize money: 0 Kč

  • EVA PUSKARČÍKOVÁ (27 let)

    Eva Puskarčíková ve smíšené štafetě na MS v biatlonuFoto Barbora Reichová (Sport)

    ZNÁMKA: 3-

    Aktuální umístění v SP: 31. místo – 206 bodů 3(vloni: 13. místo – 504 bodů) Střelecká bilance: 81,6 % (320 tref/392 ran)

    Co se povedlo: Sezonu otevřela parádním sedmým místem ve vytrvalostním závodě v Östersundu. V top 10 byla ještě jednou při sprintu v Oberhofu a dál patřila k rychlejším střelkyním.

    Co se nepovedlo: Oproti minulé zimě, kdy byla dvakrát bronzová, zůstala za očekáváním. Běžecky zpomalila (na vině mohly být i komplikace s bolavým ramenem) a i ve střelbě jí úspěšnost klesla (z 82,8 % na 81,6 %). Až na úsek ve štafetě se jí nevydařila ani olympiáda, kde byla vždy mimo top 30.

    Prize money: 6000 eur (154 490 Kč)

  • LUCIE CHARVÁTOVÁ (25 let)

    Lucie Charvátová na trati sprintu žen na MS v HochfilzenuFoto Barbora Reichová (Sport)

    ZNÁMKA: 5

    Aktuální umístění v SP: neklasifikována – 0 bodů 5 (vloni: 53. místo – 101 bodů) Střelecká bilance: 63,8 % (51 tref/80 ran)

    Co se povedlo: Nic

    Co se nepovedlo: Ztratila vše, co dosud budovala. Z postu ženy číslo 4 v ženském týmu absolutně padla mimo jakékoliv postavení i z veškeré olympijské nominace. Vedle stále stagnující (dokonce i zhoršující se) střelby rovněž zpomalila v běhu na lyžích. Nejlépe byla 69. ve sprintu v Hochfilzenu a při položkách vestoje měla jen 52% úspěšnost!

    Prize money: 0 Kč

  • MICHAL KRČMÁŘ (27 let)

    Michal Krčmář se raduje ze své stříbrné medaile za biatlonový sprint na olympiádě v PchjongčchanguFoto ČTK

    ZNÁMKA: 2

    Aktuální umístění v SP: 25. místo – 253 bodů 2 (vloni: 17. místo – 498 bodů) Střelecká bilance: 83,2 % (339 tref/407 ran)

    Co se povedlo: Dál se prezentuje dynamickým během a výbušností… To nejlepší si pak schoval na olympiádu, kde šokoval stříbrem ze sprintu. Od další medaile ve vytrvalostním závodě ho pak dělil jeden omyl. Prokázal, že při generační obměně může v klidu nahradit Moravce i Šlesingra.

    Co se nepovedlo: Začátek i závěr sezony se hledal, nevydržel s výkonností celou sezonu. Výrazně pak proti nejlepším ztrácí i na rychlosti střelby, kterou má častokrát kolem 35 vteřin na položku. Klesla však i jeho úspěšnost (z 85,9 na 83,2%).

    Prize money: 9500 eur (241 442 Kč)

  • ONDŘEJ MORAVEC (33 let)

    Ondřej Moravec před závody Světového poháru v KontiolahtiFoto Petr Slavík/Český biatlon

    ZNÁMKA: 3

    Aktuální umístění v SP: 22. místo – 294 bodů (vloni: 12. místo – 597 bodů) Střelecká bilance: 86,1 % (377 tref/438 ran)

    Co se povedlo: Díky stříbrnému vytrvalostnímu závodu v Ruhpoldingu zvládl i letos vystoupat na stupně vítězů. Dál předváděl svou kanonádu na střelnici a patřil k těm přesnějším a rychlejším českým střelcům.

    Co se nepovedlo: Jeho pověst muže, který se dokáže připravit na vrcholné akce, tentokrát utrpěla, na ZOH se zvedl až v závěrečných dvou individuálních závodech. Až na výjimky často zaostával i běžecky. V závěru sezony se pak už na něm projevil tréninkový deficit, kdy během léta prodělal zánět jater.

    Prize money: 14 000 eur (355 810 Kč)

  • MICHAL ŠLESINGR (35 let)

    Michal Šlesingr na svém úseku štafety při SP v HochfilzenuFoto Petr Slavík/Český biatlon

    ZNÁMKA: 3-

    Aktuální umístění v SP: 45. místo – 108 bodů 3 (vloni: 22. místo – 422 bodů) Střelecká bilance: 82,4 % (202 tref/245 ran)

    Co se povedlo: Na lyžích patřil opět k těm stabilně rychlejším. Při olympijském štafetovém závodě vytáhl český tým dokonce na první místo.

    Co se nepovedlo: Celkově nepovedená sezona. Do top 10 pronikl jen dvěma lednovými závody v Ruhpoldingu, řadu dalších dobrých výsledků včetně olympiády si však zkazil položkami vestoje (75 %). Do tří dílů SP (Oberhof, Kontiolahti, Oslo) ani nenastoupil kvůli zdravotním potížím.

    Prize money: 4000 eur (101 660 Kč)

  • ADAM VÁCLAVÍK (24 let)

    Adam Václavík při tréninku na MS v HochfilzenuFoto Petr Slavík/Český biatlon

    ZNÁMKA: 3-

    Aktuální umístění v SP: 88. místo – 7 bodů 3(vloni: 68. místo – 42 bodů)
    Střelecká bilance: 68,9 % (131 tref/190 ran)

    Co se povedlo: Nadále zůstává velmi rychlým běžcem na lyžích a ve svých 24 letech je nadějí do dalších let. Svou střelbu vleže drží v poklidu nad 80% úspěšností. Správnou cestu mu mohl ukázat i včerejší poslední úsek při štafetě, kdy ve finiši exceloval jak střelecky, tak běžecky.

    Co se nepovedlo: Kámen úrazu však stále přetrvává při palbě vestoje (56,7 %), již potřebuje nutně zlepšit, jenže která se oproti minulé sezoně ani nedostala do výrazného posunu. V porovnání se sezonou 2016/17 si bodově i pohoršil – jeho maximem bylo jen 34. místo ze stíhacího závodu v Anterselvě.

    Prize money: 0 eur

  • JAROSLAV SOUKUP (35 let)

    Jaroslav Soupup se na střelnici trápilFoto Reuters

    ZNÁMKA: 4

    Aktuální umístění v SP: 78. místo – 16 bodů 4 (vloni: 63. místo – 52 bodů) Střelecká bilance: 79,4 % (85 tref/107 ran)

    Co se povedlo: Svůj ústup se zkušený matador snažil zastavit zuby nehty. Ve sprintu v Oberhofu zajel na bodovaném 25. místě…

    Co se nepovedlo: …vzápětí ale onemocněl a další start přišel až na konci ZOH ve štafetě, která se změnila v korejskou můru. Přebíral ji na senzačním 1. místě, ale po palbě vestoje musel na trestné kolo a Češi dojeli sedmí. Pro prvního českého olympijského biatlonového medailistu trpké loučení s kariérou.

    Prize money: 0 eur

  • TOMÁŠ KRUPČÍK (30 let)

    Tomáš Krupčík se chystá zvýšit své životní maximumFoto Barbora Reichová (Sport)

    ZNÁMKA: 4

    Aktuální umístění v SP: 84. místo – 9 bodů 4 (vloni: 66. místo – 48 bodů)
    Střelecká bilance: 77,2 % (105 tref/136 ran)

    Co se povedlo: Začal nadějně, hned bodovaným stíhacím závodem v Östersundu. Na to už však nenavázal. Jediným jeho úspěchem je stříbro z vytrvalostního závodu na ME v Ridnaunu.

    Co se nepovedlo: Jeho pozice v týmu zase utrpěla. Poslední závod v SP jel při štafetě v Oberhofu, kde ale kvůli náročným podmínkám kroužil tři trestná kola a stěžoval si, že v mlze špatně vidí. Do nominace na ZOH se nevešel ani jako náhradník a při nástupu mladé generace asi jeho čas minul.

    Prize money: 0 Kč

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud