28. ledna 2021 • 12:30

Ex-šéf biatlonu, kterému Koukalová nepodala ruku: v Rusku lovil i prostitutku

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezávislá komise pověřená Mezinárodní biatlonovou unií (IBU) potvrdila, že za vedení předchozího prezidenta Anderse Besseberga se na nejvyšších místech organizace objevovala systematická korupce a neetické jednání. Pochybení se týkala především ochrany Ruska v dopingových případech.



Komise ve zveřejněné zprávě obvinila Besseberga z intenzivního lobbingu ve prospěch Ruska a malého zájmu o vyřešení dopingových případů týkajících se ruských biatlonistů.

Nor Besseberg, jenž šéfoval světovému biatlonu čtvrt století do roku 2018, se nechal podle zprávy zvát do Ruska na lovecké a rybářské výlety. Získané trofeje pak museli převážet zaměstnanci IBU.

Zpráva také cituje z policejního vyšetřování, v němž Besseberg přiznal, že během pobytu v Moskvě „využil služeb prostitutky“. Předpokládá se, že stejně jako v případě loveckých výprav za tuto službu neplatil.

„Z pohledu komise se zdá, že (Besseberg) nebral žádný ohled na etické hodnoty a neměl skutečný zájem ochránit sport před podváděním,“ uvedla komise a dodala, že Besseberg v antidopingových záležitostech dělal pouze „naprosté minimum“.

Proti Bessebergovu vedení biatlonu se soustavně stavěla česká strana včetně tehdejších hvězd Gabriely Koukalové a Michala Šlesingra. Koukalová norskému prezidentovi v březnu 2017 odmítla podat ruku. „Myslím, že je to člověk, který kdyby byl soudný, tak tam už dávno nemá co dělat,“ prohlásila tehdy.

Na zakrývání ruského dopingu se podle komise podílela i generální sekretářka IBU Nicole Reschová. Dlouholetá Bessebergova pravá ruka například chybně nevyžadovala nové testování pro Rusa Jevgenije Usťugova, ačkoli výsledky jeho krevních testů na ZOH v Soči 2014 vykazovaly „vysoce abnormální hodnoty“. Usťugov získal olympijské zlato, jež mu ale bylo loni odebráno kvůli jinému dopingovému případu týkajícího se steroidů.

Němka Reschová také podle zprávy nabízela tajně pomoc s odvoláním v dopingovém případu třem ruským sportovcům a pokoušela se ovlivnit šéfa antidopingové komise projednávající kauzu jiného Rusa.

Gabriela Koukalová: Poznala jsem realitu. Někteří lidé mě zklamali
Video se připravuje ...

Besseberg a Reschová odstoupili z funkcí v roce 2018 krátce po razii rakouské policie v sídle IBU v Salcburku. Ani jeden z nich nebyl obviněn z žádného zločinu. Komise ve zprávě uvádí, že Besseberg na její otázky odmítl odpovědět. Reschová řekla, že nemůže být vyslýchána ze zdravotních důvodů.

„Jsme šokováni z provinění, o nichž se ve zprávě píše. Ale jsme vděčni komisi za to, že tyto důkazy přinesla,“ uvedl současný prezident IBU Olle Dahlin. „IBU slouží ke cti, že ve světle tohoto skandálu udělala potřebné kroky, aby posílila bezúhonnost svého antidopingového programu,“ dodal prezident Světové antidopingové agentury (WADA) Witold Baňka.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud