Zdeněk Janda
Premium
1. prosince 2021 • 12:25

Doma u biatlonové hvězdy. Co dnes dělá Moravec? Je fit a odstřihl televizi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po konci kariéry prohlašoval: „Dám si minimálně půl roku volno. Nebudu dělat nic.“ Opravdu? Vyrazili jsme za bývalým biatlonistou Ondřejem Moravcem, abychom se přesvědčili, jestli to mistr světa a trojnásobný olympijský medailista dodržel. Doma v Letohradě nás přivítal očividně spokojený táta na plný úvazek, který přibral pět kilo. Otužilec amatér. Také muž, jenž si při expedici v Pamíru sáhl na absolutní dno. Pro iSport Premium povykládal své zážitky i svou možnou budoucnost v biatlonu...



Skočí do bazénu, který má na terase. Na pozemku za plotem jenom tráva, kopečky, nikde nikdo, takže si může dovolit otužovat jen tak. Naostro.

Dělá pár temp, zhluboka dýchá. Je vidět, že s ledovou vodou je kamarád. Z úst mu jde pára.

„Klidně si to vyfoťte, voda je přírodní, zkalená, takže není nic vidět,“ usmívá se 37letý představitel zlaté biatlonové generace, který dobyl devět cenných kovů na vrcholných akcích. Košatou kariéru uzavřel po minulé sezoně. V objetí nejbližších na něj dolehlo dojetí po posledním závodě v Novém Městě, po tváři mu tekly slzy.

Ondro, díky!

Biatlon se loučil s ikonou, která spolu s Gabrielou Soukalovou naučila lidi milovat tenhle sport, při němž se díky střelbě všechno může ve vteřině zamotat. Proto je tak divácky atraktivní.

„To jo. Ale těch nervů!“ upřímně reaguje Moravec. Vyjde z vody, kolem pasu si obmotá ručník. Je kolem jedenácté dopoledne, tentokrát do bazénu skočil jenom kvůli fotce. Pravidelnou ranní otužovací seanci už měl za sebou. „Nejsem ortodoxní otužilec, nevydržím tam pět minut. Stačí mi chvíle, ale i tak se cítím skvěle,“ vypráví už v teple obývacího pokoje svého domku v Letohradu.

GALERIE | Podívejte se, jak dnes žije Ondřej Moravec

Otužilec Ondřej Moravec si ledové vody užívá bez plavek...
Otužilec Ondřej Moravec si ledové vody užívá bez plavek...

Není jediný, kdo zjistil, že pravidelná ledová lázeň je dobrá pro tělo i pro ducha. „Když vylezu, jsem nabitý energií. Nevydrží to celý den, ale pomáhá mi to,“ popisuje, když se obléká zpátky do trička a tepláků.

„Ondro, já sjedu pro děti, jo?“ ozve se zespodu. To se manželka Veronika chystá vyzvednout ze školky pětiletou Rozálku a tříletého Ondru. Pak ještě skočí nahoru a vytáhne z trouby lasagne. Ihned to tam zavoní. Je čtvrtek, děti odcházejí ze školky dřív, ještě před spaním. To samé v pátek. Aby se doma mohly vyřádit.

Právě rodina je pro někdejšího světového šampiona aktuálně hlavní náplní. Během kariéry byl neustále rozlítaný po světě, s nejbližšími držel spojení přes videohovory, bojoval se steskem. Poté, co z profesionálního kolotoče vyskočil, to chce dětem vynahradit. Činí se dobře. Když s nimi doma staví lego nebo skotačí venku, už nemusí nervózně pokukovat na hodinky, aby něco nepropásnul.

Je ve svém živlu.

Ze společných chvil čerpá energii. Je to něco, co ho naplňuje. Dohání, co kvůli biatlonovým povinnostem zameškal.

„V tomhle si užívám, jsem pánem svého času. Nejsem ničím tlačený,“ přiznává trojnásobný medailista z olympiády v Soči v roce 2014 a mistr světa o rok později z Kontiolahti ve smíšené štafetě. Třiadvacetkrát byl v rámci Světového poháru mezi nejlepšími třemi (včetně štafet). Když v myšlenkách zapátrá, jak se cítil během kariéry, přiznává, že vnímal neustálé napětí. Stres z toho, jak dopadnou závody, byl v hlavě hluboko zapuštěný.

Své rodině chce Ondřej Moravec vynahradit léta profesionálního sportuFoto Michal Beránek (Sport)

Do toho týdny a měsíce trávil odloučený od nejbližších. Děti si za poslední půlrok rychle zvykly na to, že tatínka neznají jenom z televize a přes video. Předtím braly jako samozřejmost, že je neustále někde v trapu a vydělává korunky tím, že běhá na lyžích s flintou na zádech. Tentokrát se těší, že si budou hrát, půjdou si ven zaskákat na trampolínu nebo na kolo.

„Kvůli jednomu projektu jsem nedávno musel odjet jenom na dva dny do Hradce Králové. A najednou z toho bylo haló, že budu pryč. Říkaly, jak se jim bude stýskat,“ popisuje někdejší biatlonový král.

Ty vole, tys přibral

Veřejně chce poděkovat manželce, která dlouhé roky táhla rodinnou káru sama. Až teď, když je šéf klanu Moravců u toho, vidí, co to všechno obnáší. „Ten obligátní výraz, že se jedná o mateřskou dovolenou, je totální nesmysl. Není to žádná sranda,“ velebí paní Veroniku.

Ta se vždycky snažila vytvářet co nejlepší domácí zázemí, aby se manžel mohl maximálně koncentrovat na sport. „Moc si vážím toho, jak to zvládala. Protože není sranda odjíždět neustále z domova s vědomím, 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud