Romana Barboříková
7. ledna 2023 • 15:24

Biatlon: Krčmář se ve stíhačce propadl, Davidová uhájila 5. místo

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
ZIMÁK: Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chvíli to vypadalo, že by se mohla posunout. I tak udělala Markéta Davidová s jednou střeleckou chybou maximum, aby zůstala na rozšířených stupních. A to se jí povedlo, stejně jako ve sprintu zajela česká ženská jednička v Pokljuce na pátém místě také ve stíhacím závodu. Oproti sprintu se na „bedně“ prohodily jen Wiererová se Simonovou, když Italka byla v sobotu lepší. Skvělý závod zajela také Tereza Voborníková. Michal Krčmář se z pátého místa propadl do třetí desítky. 



Stejně jako ve čtvrtečním sprintu jeden netrefený terč na střelnici, stejně jako ve sprintu pátá příčka v sobotním stíhacím závodu. Tak si vedla nejlepší česká žena Markéta Davidová ve slovinské Pokljuce.

Ta předvedla stabilní výkon na trati, i když tentokrát to pro ni nebyl tak rychlý čas. V běhu jí patřil 12. čas se ztrátou 34,6 sekundy na nejrychlejší Francouzku Sophii Chauveauovou.

„Na trati to bylo hrozně těžké, takže jsem ráda, že jsem měla dobrou výchozí pozici a střílela jsem za 1,“ řekla Davidová už po květinovém ceremoniálu.

Také její čas na střelnici se trochu zpomalil, důvodem však bylo, aby po první položce s jednou chybou následovaly už jen čisté střelecké pokusy. A to se povedlo.

Před poslední střelbou se Davidové podařilo dokonce předstihnout Paulínu Bátovskou Fialkovou, která ve sprintu skončila před ní na 4. místě. Na střelnici však byla Slovenka rychlejší, české hvězdě už se na trati nepovedlo ji dostihnout a tak si udržely své výchozí pozice. Tedy Bátovská Fialková 4. příčka, Davidová 5.

„Do šestky je to super. Samozřejmě bych si přála, kdyby moje nohy byly trochu živější, ale za 5. místo jsem spokojená,“ usmála se česká jednička, která už vyhlížela nedělní smíšené štafety. „Síly teď sice moc nemám, ale určitě nějaké do zítřka načerpám.“

Vítězství i tentokrát oslavila Elvira Öbergová, která ani jednou nechybovala.

Znovu s jednou minelou odjela závod Tereza Voborníková, která byla druhou nejlepší Češkou, když skončila 21. Pro biatlonistku, která byla ještě loni juniorkou, to znamená nejlepší výsledek v SP.

„Nula mi zatím stále uniká, ale musím říct, že takovéto závodění se mi líbí,“ narážela na první dva podniky SP, ve kterých spokojená nebyla. V sobotní stíhačce si navíc polepšila o devět míst oproti sprintu.

Třetí česká biatlonistka na startu Jessica Jislová skončila také s jedním trestným kolem na 32. místě. Ve sprintu startovala ještě Lucie Charvátová, kvůli nemoci, kterou prodělala těsně před SP v Pokljuce, však v sobotu nezávodila.

Také čeští muži startovali ve třech, stíhačka se ale nepovedla ani jednomu z nich. Michal Krčmář se propadl o 16 míst, hlavně zásluhou špatné střelby, kde minul pět terčů.

„Určitě to pro kluky nebyl dobrý den, příčiny můžeme hledat na střelnici. Michal měl smolnou druhou ležku, ty ostatní střílel po jedničkách, což je dobré tak akorát do školy, ne na biatlon,“ komentoval trenér mužů Michael Málek.

Krčmář si sice ponechal i po závodu dobrou náladu, spokojený ale nebyl. „Mrzí mě to, samozřejmě, ale nebudu se z toho hroutit. Pět chyb je hrozně moc, tady se střílí velmi dobře. Neměl jsem šanci uspět. Celkově jsem se dnes na střelnici necítil komfortně, nešlo mi to, nedržela mi poloha. Tak věřím, že to byl jen špatný den a v neděli bude líp.“

Jonáš Mareček skončil 44. (ve sprintu 33.), Adamu Václavíkovi patřilo 50. místo (48.).

 

Eva Puskarčíková o Pokljuce: Samota, nikde nic a milosrdná střelnice
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud