10. března 2024 • 00:52

Češky ve štafetě útočily na medaili, skončily páté. Krčmář třicátý ve sprintu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
11
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

České biatlonistky Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Markéta Davidová a Lucie Charvátová bojovaly ve štafetě Světového poháru v americkém Soldier Hollow o první stupně vítězů v sezoně, po dvou trestných kolech finišmanky Charvátové ale doběhly páté. Zvítězily Norky, které získaly v týmové disciplíně malý křišťálový glóbus. Druhé byly se ztrátou více než 17 vteřin Němky, třetí skončily Švédky. Nejlepší z Čechů byl ve sprintu třicátý Michal Krčmář.



Svěřenkyně trenéra Egila Gjellanda mimo dvě trestná kola Charvátové ze „stojky“ šestkrát dobíjely a na vítězné Norky ztratily minutu a 40 vteřin. Přesto zaznamenaly nejlepší výsledek v sezoně a mezi první pěticí byly poprvé od loňského závodu v Ruhpoldingu.

„Je to samozřejmě zásluhou holek, které mi to předávaly na třetím místě. I když si myslím, že medaile byla stejně daleko, protože ten čtvrtý úsek je ještě o kus těžší. Mohlo to ale dopadnout lépe. Beru všechnu vinu na sebe, protože jsem to na té stojce nezvládla,“ řekla České televizi Charvátová.

Devětadvacetiletá Jislová zahájila štafetu bezchybnou střelbou vleže. Vestoje musela jednou opravovat a předávala Voborníkové na šestém místě. „Byla jsem ráda, že jsem to dobila na poprvé, protože jsem cítila, že by mi ty síly na případné další dobíjení chyběly. Myslím, že jsem to předala v kontaktu,“ uvedla Jislová.

Voborníková, která předcházející štafety v sezoně rozjížděla, předvedla spolehlivý výkon. Třiadvacetiletá rodačka z Vrchlabí, jež předloni získala v Soldier Hollow dva světové tituly z juniorského šampionátu, potvrdila, že jí americké středisko sedí. Neminula jediný terč a předala čtvrtá se ztrátou 42 vteřin na čelo.

„Měla jsem štěstí, že jsem tam byla vždy s Italkou a u stadionu jsme jely pomaleji. Přijela jsem na střelnici vydýchaná a říkala jsem si, že by byla škoda, kdybych musela dobíjet. Mám z toho radost,“ uvedla Voborníková.

Jedenáctá žena z pátečního sprintu Davidová se blýskla rychlým během. Při střelbě vleže dvakrát dobíjela. Při „stojce“ ale byla bezchybná a posunula se na třetí příčku. Češky před závěrečným úsekem ztrácely 24 vteřin na vedoucí Norky, před čtvrtými Švédkami měly náskok 10 sekund.

„Mám z toho dobrý pocit. Trochu mě mrzí ta jedna dobíjená vleže. Chtěla jsem rychle dobít, abych jela s Hannou (Öbergovou) a vymstilo se mi to. Jinak jsem ale po delší době zase trochu spokojená,“ podotkla Davidová.

Elvira Öbergová sice Charvátovou dotáhla, česká biatlonistka ale odstřílela vleže bez chyby a držela třetí místo. Při střelbě vestoje však trefila jen tři terče z osmi ran a po dvou trestných kolech klesla na pátou příčku.

„Z poslední střelby mám hrozný pocit. Šlo to zvládnout lépe,“ řekla Charvátová. „Jela jsem tam s Elvirou, která si se mnou dělala, co chtěla. Snažila jsem se jet takticky, abych přijela na střelbu uklidněná. V posledním kole jsem jela, co mi síly stačily, protože jsem jich už moc neměla.“

Norky Juni Arnekleivová, Ida Lienová, Karoline Knottenová a Ingrid Landmark Tandrevoldová vyhrály třetí štafetu v sezoně. Disciplínu ovládly po čtyřech letech a vystřídaly na trůnu Francii.

Krčmář si stěžoval na lyže

Čeští biatlonisté skončili i v šestém sprintu sezony Světového poháru mimo první dvacítku. Nejlepší z nich Michal Krčmář byl v americkém Soldier Hollow třicátý. První triumf v seriálu vybojoval po bezchybné střelbě Francouz Éric Perrot, který porazil o necelé čtyři vteřiny krajana Émiliena Jacquelina. Třetí skončil nečekaně Nor Johan-Olav Botn.

Vedle Krčmáře, který musel na jedno trestné kolo, bodoval také dvakrát chybující Jakub Štvrtecký na 33. příčce. Do stíhacího závodu se dostal ještě šedesátý Vítězslav Hornig.

Krčmář od začátku běžecky ztrácel. Po střelbě vleže musel na jedno trestné kolo. Třiatřicetiletý rodák z Vrchlabí si polepšil až po čisté „stojce“. Na vítězného Perrota ztratil přes minutu a půl.

„Jsem rozčarovaný. Nebudu tu dělat velké soudy, ale každý kdo sleduje biatlon a podívá se na běžecké časy, tak asi bude vědět, kde byl problém. Štve mě to. Včera jsem odjel fantastický závod a dnes jsem se necítil o nic hůře. Musí se ale sejít vše a dnes se to nesešlo,“ řekl České televizi Krčmář.

Hlavní příčinu viděl ve výběru lyží. „Nehledal bych příčinu v máze, ale ve výběru lyží. Když se podíváme na Kubův běžecký čas, tak to není špatné. Ten můj odstup není normální, standardní, ani takový, na jaký bych se cítil,“ doplnil Krčmář.

Štvrtecký odstartoval z českých reprezentantů jako první s číslem 27. Po běžecky nadějném úvodním kole byl stoprocentní při střelbě vleže. Vestoje ale minul třetí a čtvrtý terč a po dvou trestných kolech klesl. „Na trati to bylo velice těžké. V půlce druhého kola jsem toho měl už dost. Ta stojka byla prostě hrozná. Už jsem byl bez síly a lovil jsem to,“ podotkl Štvrtecký.

Dvaadvacetiletý Perrot vyhrál ve Světovém poháru poprvé. Dosud byl nejlépe třetí v loňském závodě s hromadným startem v Östersundu. Na stupně vítězů ho doprovodil Jacquelin, který skončil druhý i se dvěma trestnými koly. Francouzi byli v individuálních závodech Světového poháru na stupních vítězů poprvé v sezoně.

Třetí skončil nečekaně se startovním číslem 98 Botn, který odsunul po stoprocentní střelbě krajana Sturlu Holma Laegreida. Neuspěl lídr Světového poháru Nor Johannes Thingnes Bö, který byl po čtyřech trestných kolech sedmnáctý. Jeho bratr Tarjei obsadil sedmé místo a udržel se v čele průběžného pořadí disciplíny.

Světový pohár v Soldier Hollow zakončí v neděli stíhací závody.

Závod SP v biatlonu v Soldier Hollow (USA):

Muži - sprint (10 km): 1. Perrot 22:19,8 (0 tr. okruhů), 2. Jacquelin (oba Fr.) -3,9 (2), 3. Botn -11,3 (0), 4. Laegreid (oba Nor.) -12,9 (1), 5. Samuelsson (Švéd.) -16,3 (0), 6. Wright (USA) -20,0 (1), ...30. Krčmář -1:32,7 (1), 33. Štvrtecký -1:39,6 (2), 60. Hornig -2:16,3 (0), 82. Karlík -3:02,6 (4), 97. Mareček (všichni ČR) -4:21,5 (5).

Průběžné pořadí SP (po 17 z 21 závodů): 1. J.T. Bö 902, 2. T. Bö 855, 3. Dale-Skjevdal (všichni Nor.) 795, 4. Laegreid 778, 5. Christiansen 705, 6. Strömsheim (oba Nor.) 635, ...27. Krčmář 227, 55. Štvrtecký 40, 60. Mareček 28, 71. Václavík 15, 84. Karlík 5, 90. Hornig 1, 92. Mikyska (všichni ČR) 1.

Ženy - štafeta (4x6 km): 1. Norsko (Arnekleivová, Lienová, Knottenová, Tandrevoldová) 1:04:15,5 (0 tr. okruhů + 5 dobíjení), 2. Německo (Hettichová-Walzová, Grotianová, Voigtová, Kinková) -17,2 (0+7), 3. Švédsko (Magnussonová, Brorssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -42,0 (0+10), 4. Rakousko -1:36,0 (0+5), 5. Česko (Jislová, Voborníková, Davidová, Charvátová) -1:40,5 (2+6), 6. Francie -2,01,8 (2+10).

Konečné pořadí ženských štafet (po 5 závodech): 1. Norsko 376, 2. Švédsko 345, 3. Francie 325 ...7. Česko 195.

Vstoupit do diskuse
11
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud