Romana Barboříková
14. března 2024 • 10:25

Biatlonové finále: bratrská férovka, nic není jisté. Jak se boduje

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni už bylo před posledním dílem Světového poháru zcela jasné, kdo si na jeho konci dojde pro velký křišťálový glóbus za celkové vítězství v biatlonové sezoně. A to Johannes Thingnes Bö kvůli nemoci vynechal předposlední štaci. I tak měl své jisté. Letos to ale tak rozhodně není. Největší hrozba navíc přichází z rodiny. Ani u žen stále Ingrid Landmark Tandrevoldová nezvítězila a soupeřky budou útočit do poslední chvíle. Které to jsou?



Byli tady tací, kteří měli před startem sezony obavy, aby z biatlonu Johannes Thingnes Bö neudělal nudu jako svého času stále vítězící Lewis Hamilton z formule 1. Norova dominance v minulém ročníku byla až nadpozemská.

Tentokrát se ale potvrdilo, že i on je jenom člověk, který chybuje. A že na střelnici udělal omylů v sezoně 2023/24 spoustu! Jestliže v minulém ročníku nebyl Bö pouze třikrát na nejvyšším stupínku v závodech jednotlivců, v tom dobíhajícím by vám nestačily prsty obou rukou, abyste spočítali, kolikrát nevyhrál. Naopak na vítězství ve Světovém poháru vám jedna ruka postačí, doposud jich získat pět.

„Rozhodně nepředvádí to, na co jsme u něj zvyklí, a co je v jeho silách. V létě málo trénoval a to se teď projevuje,“ slíznul si už někdy v polovině sezony pořádnou kritiku od norských expertů včetně Oleho Einara Björndalena.

Program SP v Canmore
Dnes 17.40 sprint žen
Zítra 17.40 sprint mužů
Sobota 18.10 stíhací závod žen
  22.10 stíhací závod mužů
Neděle 18.10 závod s hromadným startem žen
  22.20 závod s hromadným startem mužů

I přesto nyní obléká žluté číslo označující v závodech lídra celkového pořadí. Jenže jeho náskok není takový, jako býval dřív. Konkrétně je to 62 bodů před starším bratrem Tarjeiem. Ten naznačoval, že by tato sezona mohla být jeho poslední, ale daří se mu v ní jako v posledních letech ne. A tak se klidně může stát, že útok na Johannesovu pozici přijde právě z rodinného kruhu.

„Nic si nedarujeme, jsme soutěživí, odmalička se chceme porážet,“ říkal při mistrovství světa v Novém Městě na Moravě Tarjei a jeho mladší brácha přitakával.

Takže ještě můžeme vidět, jak si to rozdají na férovku v posledních třech závodech, ve kterých je k dispozici až 270 bodů. Také to však může být tak, že se mohou smát ti další vzadu. Sturla Holm Laegereid zaostává o 164 bodů, Johannes Dale-Skjevdal má manko jen o 7 bodů větší.

A jak tato sezona ukázala, i Johannes umí předvést zkraty, při kterých své konto až tolik neobohatí. Třeba v mrazivém Östersundu byl ve sprintu až 18., což znamenalo jen 23 bodů. Jenže v kanadském Canmore, kde SP ode dneška vrcholí, se přes den rozhodně minusové teploty čekat nedají, naopak předpověď hlásí okolo 10 stupňů nad nulou, tedy podmínky, které norským bratrům vyhovují.

I tak ale určitě souboj o velký křišťál ještě přinese pěkné biatlonové bitvy.

Pro ženy klíč ve střelbě

Navíc také u žen se teprve bude rozhodovat. Ingrid Landmark Tandrevoldová může děkovat biatlonovým činovníkům, že se už poslední sezony do hodnocení SP nezapočítává světový šampionát, kde totálně pohořela.

Ale po něm už je na tom zase lépe a bude ještě hodně bojovat s Lisou Vittozziovou a Francouzkami, aby do Norska putovaly oba velké glóby. Před Italkou má náskok 73 bodů, Justine Braisazová-Bouchetová ztrácí 83 a Julia Simonová 106 bodů.

V případě Tandrevoldové bude klíčová střelba vestoje, která ji zrazovala v Novém Městě. Doma v Oslu se dostala zase na vlnu, ale po přeletu do USA to na těchto položkách také opět trochu zaskřípalo. Se zbraní bojovala ale také jedna z nejrychlejších běžkyň Braisazová-Bouchetová, a tak i dámy ještě svedou zajímavý souboj o post královny sezony.

Do těchto bojů ke smutku českých fanoušků tentokrát nezasahují Češi. Momentálně nejlepší z celé reprezentace je Tereza Voborníková, které patří 16. příčka s 334 body. Markéta Davidová je dvacátá. Nejlepším českým mužem je tradičně Michal Krčmář, patří mu ale až 27. příčka.

Boj o velký křišťálový globus

Průběžné pořadí ženy
1. Ingrid Landmark Tandrevoldová (Nor.) 964 bodů
2. Lisa Vittozziová (It.) 891
3. Justine Braisazová-Bouchetová (Fr.) 881
4. Julia Simonová (Fr.) 858
5. Lou Jeanmonnotová (Fr.) 828
Průběžné pořadí muži
1. Johannes Thingnes Bö (Nor.) 992
2. Tarjei Bö (Nor.) 930
3. Sturla Holm Leagreid (Nor.) 828
4. Johannes Dale-Skjevdal (Nor.) 821
5. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor.) 734
Kolik bodů lze získat
1. místo 90
2. 75
3. 60
4. 50
5. 45
6. 40
7. 36
8. 34
9. 32
10. 31

Sprint, vytrvalostní, stíhačka: body dále klesají po jednom až po 40. místo (1 bod)

Hromadný start: body klesají po jednom do 21. místa (20 bodů), dále po dvou do 30. místa (2 body)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud