24. března 2018 • 14:44

Březina po životní jízdě skončil na MS 10. Pak nevěděl, jak skočil kombinaci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krasobruslař Michal Březina si po více než pěti letech vylepšil osobní rekord ve volné jízdě a na mistrovství světa v Miláně se posunul ze 17. místa po krátkém programu na desátou příčku. Díky šesti čtverným skokům a druhé nejlepší volné jízdě historie vyhrál Američan Nathan Chen, Březinův tréninkový kolega ze stáje Rafaela Arutjunjana.



Sedmadvacetiletý Březina vsadil na program s jedním čtverným skokem a vyplatilo se mu to. Zahájil kombinací čtverného salchowu s trojitým toeloopem místo dvojitého, který obvykle zařazuje. To mu zamotalo hlavu. "Celý program jsem myslel jenom na jednu věc: Skočil jsem po čtverném salchowu trojitý toeloop? Nemohl jsem si vzpomenout," řekl na webu mezinárodní federace ISU.

Úspěšná kombinace ale udala ráz celému jeho programu. Na rozdíl od mistrovství Evropy udržel koncentraci až do závěru a odskákal prakticky veškerý naplánovaný repertoár trojitých skoků včetně dvou axelů. Jen závěrečnému trojitému salchowu ubral jednu otáčku a v krokové pasáži nedosáhl na plánovanou obtížnost.

To byly ale zanedbatelné vady na kráse volné jízdy, za kterou získal 165,98 bodu, čímž o 2,3 bodu překonal své maximum z bronzového ME 2013. Převedl osmou volnou jízda dnešního odpoledne a zajistil dvě místa pro české krasobruslaře na příštím MS.

Pochvaloval si podporu fanoušků. "Atmosféra, kterou publikum vytvořilo pokaždé, když jsem skočil, mě tlačila do dalšího skoku. Takže díky, Miláne!" řekl Březina. "Ulevilo se mi a pro tuhle sezonu mám hotovo. Jsem opravdu šťastný, že tohle byl můj poslední program v této sezoně," dodal.

Favorité hodně kazili, krasobruslaři umístění na druhém až pátém místě po krátkém programu nezvládali náročné skoky a celkem třináctkrát upadli. Osmnáctiletý Chen, který po krátkém programu vedl, jel jako poslední a měl cestu k premiérovému světovému titulu umetenou.

Stejně jako na olympiádě, kde po pokaženém krátkém programu útočil zezadu, přesto zařadil šest čtverných skoků. Zvládl je všechny, osobní rekord ve volné jízdě si vylepšil na 219,46 bodu a celkově nasbíral 321,40 bodu. Pouze dvojnásobný olympijský šampion Juzuru Hanju, který kvůli bolavému kotníku v Miláně chybí, dokázal získat vyšší známky.

Stříbrnou medaili nakonec obhájil Uno, i když jeho výkon znovu ovlivnily problémy s kotníkem a ustál jen jeden ze čtyř čtverných skoků. Třetí s dvěma pády ve volné jízdě skončil Rus Michail Koljada, pro něhož to byla první medaile na mistrovství světa.

Obhájce bronzu Ťin Po-jang z Číny i juniorský mistr světa Vincent Zhou z USA, který byl po krátkém programu třetí, volné jízdy totálně pokazili a propadli se do druhé desítky.

Francie exceluje, potřetí si odtancovala titul

Francouzští krasobruslaři Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron potřetí získali světový titul v tancích. Po světovém rekordu z krátkého tance znovu posunuli vlastní světový rekord i ve volném tanci, známku z olympijských her zlepšili o 12 setin na 123,47 bodu.

Technicky precizní jízda za doprovodu klavírní Měsíční sonáty Ludwiga van Beethovena jim znovu vynesla desítky za choreografii, předvedení i soulad s hudbou. Společně s rekordním krátkým programem nasbírali 207,20 bodu, což je nejvyšší bodový součet historie.

Dosavadní rekordmani Tessa Virtueová a Scott Moir z Kanady získali při vítězném olympijském závodě v Pchjongčchangu o 1,13 bodu méně. V Miláně loňský světový titul neobhajovali a Papadakisová a Cizeron po loňském stříbru navázali na tituly z let 2015 a 2016.

Nechali o více než deset bodů za sebou Američany Madison Hubbellovou a Zacharyho Donohuea, kteří v 27 letech získali první medaili na MS. Ve volném tanci si vylepšili osobní rekord na 116,22 bodu a potvrdili, že prožívají životní sezonu. Na olympijských hrách ještě skončili těsně pod stupni vítězů, ale v Miláně se vyšvihli ke stříbru.

Pomohlo jim k tomu také to, že v Itálii nestartovali kanadští olympijští vítězové ani bronzový americký pár ze ZOH Maia a Alex Shibutaniovi. Hubbellová s Donohuem ale na MS získali vyšší známku než Shibutaniovi na ZOH.

Třetí příčku uhájili Kanaďané Kaitlyn Weaverová a Andrew Poje, kteří díky náskoku z krátkého tance nechali o pouhých 27 setin za sebou domácí pár Anna Cappelliniová, Luca Lanotte. Italským mistrům světa z roku 2014 při posledním závodě kariéry nepomohl k medaili ani osobní rekord ve volném tanci. Naopak Weaverová a Poje se na světové stupně vítězů vrátili po třech letech, mají stříbro z roku 2014 a byli třetí v roce 2015.

Čeští reprezentanti Cortney Mansourová a Michal Češka skončili v krátkém tanci šestadvacátí a do finálové části soutěže nepostoupili.

Mistrovství světa v krasobruslení v Miláně:
Muži - konečné pořadí:
1. Chen (USA) 321,40, 2. Uno (Jap.) 273,77, 3. Koljada (Rus.) 272,32, 4. Byčenko (Izr.) 258,28, 5. Tomono (Jap.) 256,11, 6. Vasiljevs (Lot.) 254,86, ...10. Březina (ČR) 243,99.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud