26. března 2022 • 15:24

Šoma Uno se dočkal. Životní volná jízda a první titul mistra světa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Japonec Šoma Uno vyhrál krasobruslařské mistrovství světa. Po dvou stříbrech ze světových šampionátů 2017 a 2018 a dvou olympijských medailích získal ve 24 letech první velké zlato. Na trůnu vystřídal trojnásobného šampiona Američana Nathana Chena, který do Montpellier kvůli zranění nepřijel.



Uno potvrdil vedení po krátkém programu životní volnou jízdou. Zařadil do ní pět čtverných skoků a poprvé v kariéře se dostal v této části soutěže přes 200 bodů. Celkovým součtem 312,48 bodu jasně zvítězil. Získal pro Japonsko první zlato od roku 2017, kdy se podruhé radoval Juzuru Hanju.

Stříbrnou pozici mají japonští závodníci na mistrovství světa „předplacenou“, obsazují ji nepřetržitě od roku 2014. Tentokrát ji s odstupem necelých 15 bodů na vítěze získal Juma Kagijama. Osmnáctiletý krasobruslař byl odvážný, zařadil čtyři čtverné skoky, ale „ulétl“ mu druhý axel a i kvůli tomu dnes na zkušenějšího kolegu nestačil. Po loňském mistrovství světa a letošních olympijských hrách, kde prohrál jen s Chenem, získal potřetí za sebou na velké akci stříbro.

Na třetí příčku se z šesté pozice po krátkém programu posunul Američan Vincent Zhou. Byl šestý v krátkém programu a měl čtvrtou volnou jízdu, ale celkově mu to vyneslo třetí místo. Zopakoval bronzovou medaili z roku 2019 a mohl si spravit chuť po nešťastných olympijských hrách, kde ho o individuální soutěž připravil pozitivní test na koronavirus.

Třetí místo po krátkém programu neudržel třetí Japonec Kazuki Tomono, který se propadl na šestou příčku. Naopak z dvanáctého místa na páté poskočil třetí volnou jízdou Američan Camden Pulkinen.

Žádný český reprezentant na MS nestartoval. Michal Březina ukončil kariéru a nikdo jiný místo něj nenastoupil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud