Martin Hašek
10. února 2021 • 17:24

Ledecká a čekání? Každá hodina je dobrá, říká fyzioterapeut. Síly má dost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z CORTINY | Tři dny napjatého čekání na první závod na mistrovství světa se promění v ostrý start v její silné disciplíně. V Cortině d´Ampezzo se po třídenní stopce ve čtvrtek mají odjet oba závody v super-G (10.45 ženy a 13.00 muži). V něm Ester Ledecká získala zlato na olympiádě a v aktuální sezoně vyhrála ve Val d´Isere. Před pokusem o další velký úspěch ale musela zvládnout nepříjemnou nečinnost.



Sněhová peřina se rozsypala v Dolomitech a kluzká břečka proměnila cestičky k horským penzionům na strmějších svazích v mission impossible. Ve čtvrtek ale má být na světovém šampionátu v Cortině d´Ampezzo konečně všechno jinak. Na jasné obloze vysvitne sluníčko, aby oslavilo opožděný start mistrovství světa. Tak zněla předpověď.

České hrdince Ester Ledecké se zatím nestala žádná škoda. Měla aspoň dost času doladit síly pro opravdový start. Její věrní spolupracovníci si celou sezonu hlídají, aby se nedostala do výrazné únavy. Aby v okamžiku vrcholu sezony byla připravená v top kondici.

„Je to dobré. Každá hodina navíc, kdy si může i sama odpočinout, mít čas sama na sebe, nebo se mnou, s trenéry na video je dobrá. I když se závod neodjede, získává tím čas na přípravu na další dny,“ pochvaluje si fyzioterapeut Michal Lešák.

Kvůli tomu, aby měla dost energie na lyžařské mistrovství světa, Ledecká obětovala významnou část snowboardové sezony. Pokračuje tak ve strategii, která má za cíl jí udržet pro klíčové závody sezony čerstvou.

„Každé léto má dobrou přípravu a letos ji měla s mamkou taky. Povedlo se nám najít režim, kdy už ke konci ledna nebývá tak unavená. Má síly dost i v té druhé polovině sezony,“ líčí Lešák.

Úterní super-G žen na MS bylo kvůli neústupné mlze zrušeno
Úterní super-G žen na MS bylo kvůli neústupné mlze zrušeno

Je to on, kdo udržuje tělo šampionky na křehké hraně pro vrcholný výkon. O svou šampionku se stará na MS celý den. Ráno spolu v hotelu Orsoline pravidelně začínají dvacetiminutovou rozcvičkou. Po příjezdu na sjezdovku čeká Ledeckou další krátká rozcvička na zahřátí. A po návratu musí zvládnout ještě třeba hodinu a půl terapie.

„Máme takovou hezkou velkou místnost mezi pokoji. Udělali jsme si z toho malou tělocvičnu a fyzioterapii. Plus tam mají kluci prostor na rozbor videa. Celé patro na hotelu je pro nás, takže prostoru máme dost,“ oceňuje Lešák. „Pokud něco zrovna bolí, tak pracujeme na té bolístce. Pokud je všechno v pořádku, tak je to jen takové regenerační - strečink, vyšlape se na kole.“

Ledecká je vyhlášený spáč, ve čtvrtek si ale bude muset přivstat. Ženský super-G rozbouraný program šampionátu nakonec začne, start je naplánovaný na tři čtvrtě na jedenáct. I proto se pár posledních klidnějších dní hodí.

„Výkon je náročný. Když neodzávodí a odjede jen pár volných jízd, je to jiné, ale ne významně,“ vysvětluje Lešák. „Po závodě je i psychická únava. Že se na to soustředíte celý den a pak přijde uvolnění. Takhle se pořád čeká. Ale Ester je v tomhle tak dokonalá, že se dokáže neustále soustředit a zvládá to.“

Ledecká bude ve čtvrtek patřit mezi úzkou skupinu favoritek. Tou hlavní je ale Švýcarka Lara Gutová-Behramiová, vítězka čtyř z pěti super-G sezony. Zároveň ale žena, která zatím marně chňape po zlaté medaili z vrcholného závodu.

„Moje kariéra je určitě víc než jedna medaile,“ zahlásila Gutová-Behramiová před závodem.

Největší soupeřky Ester Ledecké

LARA GUTOVÁ-BEHRAMIOVÁ (Švýcarsko)

V sezoně jasná královna disciplíny. Kromě úvodního super-G ve Val d´Isere, který vyhrála Ledecká, ovládla všechny ostatní. Ve čtvrtek má životní šanci na zlato, které jí zatím rošťácky uniká. „Když stojím na startu, ještě jsem nic nevyhrála,“ zůstává uvědomělá.

MIKAELA SHIFFRINOVÁ (USA)

Mladá legenda světového lyžování se vrací na velké jeviště rok po tragické smrti svého otce. Půjde do boje jako vítězka z minulého MS v Aare. Zároveň ale rychlostní disciplíny rok skoro netrénovala.

FEDERICA BRIGNONEOVÁ (Itálie)

Po zranění Sofie Goggiaové je Brignoneová největší nadějí pořadatelského národa. V sezoně byla v super-G na stupních už dvakrát a má konstantní výkonnost.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud