21. března 2021 • 18:40

Vlhová se mazlila s glóbem! Shiffrinová smekla, Švýcarka protestovala?

Autor: mm, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Historická chvíle pro slovenské lyžování! Petra Vlhová si v neděli odpoledne převzala velký křišťálový glóbus pro vítězku Světového poháru v alpském lyžování. „Stále tomu nemůžu uvěřit. Byla to úžasná sezona a teď jsme všichni šťastní,“ vyprávěla.



Pětadvacetiletá Petra Vlhová si jistotu prvenství vybojovala na finálovém podniku v Lenzerheide šestým místem v sobotním slalomu. V posledním závodě sezony, superobřím slalomu, skončila mimo elitní desítku. Na kontě má 1416 bodů. Při ceremoniálu Slovenku na stupních doplnily stříbrná Lara Gutová-Behramiová (1256 bodů) a další Švýcarka Michelle Gisinová (1130 bodů).

Právě Gutová-Behramiová v nedělním závodě projela jen dvě branky a pak bez zjevné snahy o pokračování vyjela z trati. Gutová-Behramiová měla v Lenzerheide bojovat s Vlhovou o velký křišťálový glóbus, ale po zrušení jejích silných rychlostních disciplín sjezdu a super-G kvůli počasí o reálnou šanci na předstižení Slovenky přišla.

„Lara neměla dost energie, aby do toho dala maximum, a nechtěla riskovat zranění. Proto zastavila,“ uvedl mluvčí švýcarského týmu Jérome Krieg. Neobvyklá forma vypadnutí rozvířila spekulace, že tím Gutová-Behramiová protestovala proti zrušení svých silných závodů bez náhrady.

Petra Vlhová slaví svůj celkový triumf ve Světovém poháru
Petra Vlhová slaví svůj celkový triumf ve Světovém poháru

O tom, že je trofej ve správných rukou, ovšem nepochybovala stálice světového lyžování Mikaela Shiffrinová - v neděli stříbrná za mladičkou vítězkou Alicí Robinsonovou z Nového Zélandu. „Bylo zajímavé sledovat souboj prvních dvou lyžařek i v souvislosti se zrušením rychlostních disciplín, ale počasí neporučíme. Triumf Petry je zcela zasloužený,“ řekla celkově čtvrtá Američanka v rozhovoru pro RTVS.

Vlhová profitovala ze své všestrannosti. „V průběhu dlouhé sezony jsem měla vrcholy i pády. Už před začátkem bylo vítězství v celkovém pořadí hlavním cílem, udělala jsem pro to vše. Nebylo jednoduché přeskakovat mezi technickými a rychlostními disciplínami,“ přiznala lyžařská univerázlka.

Spokojeností o den dřív zářila další žena se slovenskými kořeny. Martina Dubovská devátým místem ve slalomu potvrdila životní sezonu. „Je neuvěřitelné, že jsem po sezoně mezi deseti nejlepšími slalomářkami na světě. Moc si toho vážím a mám velkou radost, že jsem se do této společnosti po tolika letech úsilí propracovala,“ uvedla česká reprezentantka, která se udržela v elitní desítce konečného pořadí slalomářek. Ester Ledecká se v Lenzerhaide na start kvůli zrušení sjezdu a super-G nedostala. V celkovém hodnocení SP skončila dvojnásobná olympijská vítězka třináctá, loni byla desátá. 

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud