14. ledna 2022 • 14:21

Nor Kilde vyhrál sjezd ve Wengenu, Ledecká se blýskla v tréninku

Autor: ČTK, apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sjezd ve Wengenu vyhrál norský lyžař Aleksander Aamodt Kilde. Za ním se seřadili domácí reprezentanti - druhý byl lídr Světového poháru Marco Odermatt, třetí obhájce předloňského prvenství Beat Feuz. Ester Ledecká ve druhém tréninku na sjezd v Zauchensee nestačila jen na Italku Sofii Goggiaovou. 



Devětadvacetiletý Kilde zvládl slavnou sjezdovku Lauberhorn v čase 1:42,42 a připsal si páté vítězství v sezoně. Díky celkově jedenáctému úspěchu v kariéře se posunul do čela průběžného hodnocení sjezdu.

Na prvním místě má náskok dvanácti bodů před Matthiasem Mayerem z Rakouska a třinácti před Dominikem Parisem z Itálie, který do závodu odstartoval jako lídr pořadí sjezdařů, ale musel se spokojit až s devátou příčkou.

Kilde, kterému v celkové klasifikaci patří druhé místo se ztrátou 376 bodů na Odermatta, ve Wengenu zvítězil jako třetí Nor v historii. Před ním se to povedlo v roce 1999 Lasse Kjusovi a naposledy před sedmi lety Akselu Lundovi Svindalovi.

Čtyřiadvacetiletý Odematt po čtvrtečním vítězství v superobřím slalomu usiloval o druhé vítězství na domácí půdě za sebou, ale při premiérovém startu ve sjezdu ve Wengenu s Kildem prohrál o 19 setin.

Třetí Feuz za vítězem zaostal o tři desetiny a promarnil šanci vyhrát na Lauberhornu počtvrté v kariéře. Čtyřiatřicetiletý Švýcar se s třemi triumfy ve Wengenu (2012, 2018 a 2020) dělí o rekord se slavným Franzem Klammerem.

Jedenácté místo v předposledním závodu kariéry obsadil domácí Carlo Janka. Vítěz Světového poháru a olympijský šampion z obřího slalomu z roku 2010 se s lyžováním kvůli zdravotním problémům rozloučí po sobotním druhém sjezdu.

Na dvanácté příčce dojel Vincent Kriechmayr z Rakouska. Úřadující dvojnásobný mistr světa v rychlostních disciplínách sice kvůli karanténě zmeškal oba tréninky, startovat ale mohl díky výjimce od Mezinárodní lyžařské federace.

Ledecká v tréninku druhá

Lyžařka Ester Ledecká obsadila ve druhém tréninku na sobotní sjezd Světového poháru druhé místo. Česká reprezentantka nestačila pouze na italskou favoritku Sofiu Goggiaovou.

Šestadvacetiletá Ledecká za vítězkou všech tří sjezdů v dosavadní sezoně zaostala o pouhé tři setiny sekundy. Třetí místo stejně jako ve čtvrtečním úvodním tréninku, ve kterém byla česká závodnice šestá, obsadila Švýcarka Lara Gutová-Behramiová.

Ledecká se v sobotu představí ve Světovém poháru lyžařek po více než měsíci. Dosud jela v říjnu v Söldenu obří slalom a začátkem prosince v Lake Louise dva sjezdy a super-G. V prosinci na snowboardu byla druhá v paralelním obřím slalomu v Carezze a zvítězila v Cortině d'Ampezzo.

SP ve sjezdovém lyžování ve Wengenu (Švýcarsko):

Muži - sjezd: 1. Kilde (Nor.) 1:42,42, 2. Odermatt -0,19, 3. Feuz (oba Švýc.) -0,30, 4. Hemetsberger -0,46, 5. Franz -0,66, 6. Mayer (všichni Rak.) -0,78, 7. Bennett -0,95, 8. Cochran-Siegle (oba USA) -0,96, 9. Paris (It.) -1,00, 10. Čater (Slovin.) -1,15.

Průběžné pořadí sjezdu (po 5 z 10 závodů): 1. Kilde 269 b., 2. Mayer 257, 3. Paris 256, 4. Odematt 226, 5. Feuz 225, 6. Hintermann (Švýc.) 191.

Průběžné pořadí SP (po 19 z 35 závodů): 1. Odermatt 1025, 2. Kilde 649, 3. Mayer 547, 4. Kriechmayr (Rak.) 424, 5. Pinturault (Fr.) 382, 6. Feuz 367.

Lyžařka Ester Ledecká obsadila ve druhém tréninku na sobotní sjezd Světového poháru druhé místo.
Lyžařka Ester Ledecká obsadila ve druhém tréninku na sobotní sjezd Světového poháru druhé místo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud