14. prosince 2023 • 13:57

První sjezd v sezoně měl senzačního vítěze, blýskl se i Zabystřan

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

První sjezd v nové sezoně Světového poháru ve Val Gardeně nečekaně vyhrál americký lyžař Bryce Bennett. Jediný český zástupce Jan Zabystřan bodoval na dvacátém místě navzdory vysokému startovnímu číslu 63 a vylepšil si v nejrychlejší disciplíně dosavadní maximum.



Bennett, který vyjel na trať také až po všech favoritech s číslem 34, zvítězil s náskokem tří setin sekundy před norským obhájcem malého glóbu Aleksanderem Aamodtem Kildem. Třetí byl se ztrátou pěti setin obhájce celkového prvenství v SP Švýcar Marco Odermatt.

Jednatřicetiletý Bennett ve sjezdu ve Val Gardeně triumfoval znovu po dvou letech a připsal si druhý úspěch v kariéře. Navíc přerušil vítěznou sérii Kildeho a Vincenta Kriechmayra z Rakouska, kteří si mezi sebe v minulé sezoně rozdělili všechna vítězství ve sjezdu.

Zabystřan si pro nejlepší výsledek kariéry ve sjezdu dojel se ztrátou sedmi desetin na Bennetta. Český reprezentant se před čtvrtečním závodem v nejrychlejší disciplíně ve Světovém poháru představil třikrát a dojel na 52., 57. a 64. příčce.

Celkově si pětadvacetiletý Zabystřan v seriálu připsal druhý nejlepší výsledek v kariéře. Jeho dosavadním maximem byly dvě 19. příčky - letos v lednu v superobřím slalomu v Cortině d'Ampezzo a v kombinaci v Bormiu v prosinci 2019.

Lyžaři se premiérové rychlostní disciplíny v novém ročníku Světového poháru dočkali na šestý pokus. Před tím byly kvůli nepřízni počasí zrušeny dva sjezdy v Zermattu a oba sjezdy i superobří slalom v Beaver Creeku.

Z předchozích devíti plánovaných závodů v SP se zvládly odjet pouze dva - v polovině listopadu slalom v Gurglu a v sobotu ve Val d'Isére obří slalom. Ve Val Gardeně jsou ještě na programu páteční superobří slalom a sobotní sjezd.

Muži - sjezd

1. Bennett (USA) 1:23,80, 2. Kilde (Nor.) -0,03, 3. Odermatt (Švýc.) -0,05, 4. Allegre (Fr.) -0,13, 5. Crawford (Kan.) -0,32, 6. Babinsky (Rak.) -0,36, ...20. Zabystran (ČR) -0,70.

Průběžné pořadí (po 3 z 41 závodů): 1. Odermatt a Schwarz (oba Švýc.) oba 160, 3. Feller (Rak.) 124, 4. Bennett 100, 5. Kilde 80, 6. Zubčič (Chorv.) a Kristoffersen (Nor.) oba 68, ...53. Zabystřan 11.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud