9. prosince 2015 • 14:40

Dvacet procent čísel na Jizerskou 50 ještě je volných, jet chce i Jaroš

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě pětina startovních čísel na lednovou ČEZ Jizerskou 50 je ještě k dispozici. Organizátoři ujišťují, že tradiční závod v běhu na lyžích uskuteční za každých podmínek. Novinkou je doprovodný běh na deset kilometrů klasicky. Na start se kromě hvězd elitního seriálu Visma Ski Classics chystá třeba i horolezec Radek Jaroš. Pořadatelé Jizerské padesátky nepočítají s variantou, že by se od 8. do 10. ledna v Jizerských horách nezávodilo.



„Všichni věříme tomu, že sníh napadne. Do Jizerské padesátky zbývá ještě měsíc, času máme hodně,“ říká zástupce organizátorů David Douša. „V roce 2013 byl asi nejhezčí ročník a ještě ve středu bylo zeleno. Variant existuje neskutečně velké množství. Závod každopádně uděláme. Naší maximální snahou bude, aby varianta, která proběhne, byla maximálně lyžařská.“

Měsíc před startem už je na hlavní závod víkendového programu, Jizerskou padesátku, která se uskuteční v neděli 10. ledna, vyprodáno osmdesát procent startovních čísel. Zájemci se ještě můžou přihlásit buď online na webových stránkách http://www.jiz50.cz, nebo v síti prodejen Hervis po celé ČR se zvýhodněním 10 %. Krajní možností je i přihláška na místě den před závodem – ovšem už za výrazně vyšší startovné.

Závodní menu 49. ročníku zůstává stejné jako v zimě 2015, dojde však ke změně organizace pátečního programu. V 10.00 odstartují dětské závody Mini Jizerská Pojišťovny VZP, na odpolední čas se startem ve 13.00 se vrátí Volkswagen Bedřichovská 30.

Novinkou je Jizerská 10

V 17.30 naváže druhý ročník Sprintu na 1,5 kilometru soupaž a na závěr dne proběhne tradiční slavnostní zahájení s uctěním památky Expedice Peru 1970 a ohňostrojem. Novinkou je sobotní ČT Jizerská 10, určená pro začátečníky a rodiny s dětmi.

Mezi elitními závodníky bude opět na startu trojnásobný vítěz Stanislav Řezáč, který poprvé vyhrál už v roce 2000. „Je to docela dlouhá doba.  Přijde mně to, že to bylo vlastně před chvílí,“ říká Řezáč. „Tenkrát nás tady závodilo pár. Cizinci nebyli žádní. Seriál nabral úplně jiné obrátky, pomalu myslím, že to převálcuje i mistrovství světa a olympiádu. Konkurence se tady schází největší na světě. Jizerské hory mají své kouzlo.“

Na startu jednoho ze závodů bude i horolezec Radek Jaroš, který vloni výstupem na K2 zkompletoval všechny osmitisícovky bez použití umělého kyslíku. „Samozřejmě je to krásný závod. Já mám Jizerky strašně rád. Na lyžování je to jeden z nejlepších terénů v Česku,“ říká Jaroš, který se v minulém ročníku zúčastnil závodu na třicet kilometrů, letos si ale myslí na hlavní trasu.

„Pro mě je to opravdu výzva.  Je pravda, že já jsem klasicky nejel několik let. Už před svými omrzlinami jsem preferoval skejtování. Tím, že mi chybí prstíky hlavně na jedné noze, tak jsem se toho bál. Ale chci do toho jít. Doufám, že nenasněží den předem a budu moc potrénovat. Chci jet Jizerskou padesátku.“




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud