Martin Hašek
3. února 2024 • 13:18

Jizerská 50 ZRUŠENA. Teplo ničí tratě, předpověď zhatila i zkrácení

Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Den rozhodnutí pro milovníky běžeckého lyžování nedopadl dobře. Na trasách ČEZ Jizerské 50 dnes proběhlo kontrolní měření výšky sněhu. Vzhledem k jeho výsledkům a pesimistické předpovědi počasí na příští týden se organizátoři rozhodli 57. ročník akce, jejíž hlavní závod se měl konat v neděli 11. února, zrušit. Všem účastníkům závodů se bude vracet až 70 procent ze základního startovného.



„Je mi to líto. Počasí neporučíme. Není to porážka, ale situace teď bude náročná. Spočítáme ztráty a budeme doufat, že příští rok vyjdeme ještě silnější,“ uvedl mluvčí závodu Richard Valoušek.

Kombinace výsledků měření výšky sněhu a špatné předpovědi organizátorům nedovolí uspořádat závody ani ve zkrácené podobě.

Po páteční pesimistické předpovědi počasí měl ČHMÚ dnes pro organizátory Jizerské 50 ještě horší zprávy. V Bedřichově po teplém a deštivém víkendu bude následovat ještě teplejší začátek týdne, kdy teploty mohou atakovat hranici deseti stupňů Celsia. Šance na alespoň částečné ochlazení ve vyšších polohách je velmi malá, navíc s velkou pravděpodobností v lokalitě spadne jen do pondělního večera celkem až 35 - 40 milimetrů dešťových srážek.

„Do poslední chvíle organizátoři hledali varianty, jak závod uskutečnit alespoň na zkrácené trati. Zvážili všechny možné alternativy včetně možnosti startu a cíle ve vyšších polohách či ve východní části Jizerských hor, kde je situace se sněhem o něco lepší,“ uvedl Valoušek. „Žádná z těchto variant však s největší pravděpodobností nebude možná vzhledem k extrémně teplé předpovědi počasí. Teploty vysoko nad bodem mrazu mají pokračovat i během prodlouženého víkendu Jizerské 50.“

Všem účastníkům závodů na 10, 17, 25, 30 a 50 kilometrů se bude vracet až 70 procent ze základního startovného. O detailech budou všichni závodníci informování v průběhu příštího týdne.

Toto pojištění se netýká dětských závodů MINI Jizerská PVZP a elitního ORLEN Sprintu. Děti i dospělí si však budou moci vyzvednout svůj startovní balíček, a to v prodejně INTERSPORT v OC NISA Liberec v pátek 9. února od dvanácti do osmi večer a v sobotu od devíti ráno do dvou odpoledne. Po tomto termínu již nebude možné balíček obdržet ani jej nelze zaslat.

Doprovodný program v podobě dvou koncertů ČEZ Energy Fest v Jablonci nad Nisou a Liberci bude zachován. Zájemci z řad závodníků i veřejnosti mohou přijít zdarma na kapelu Poletíme?, Pokáče nebo Ewu Farnou.

Proběhne i uctění památky horolezců z expedice Peru 1970, které se přesune na neděli 11. února v 10.00 na stadion v Bedřichově.

Vstoupit do diskuse
10
Články odjinud


Články odjinud