Hynek Preisler
5. února 2009 • 18:00

Slétli se supi, řekl Kumpošt

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V článku VIDEO - Obrovský zájem vyvolala debata o MS v klasickém lyžování v Liberci, na které se poprvé od léta 2007 střetli Roman Kumpošt a Kateřina Neumannová.



Sál byl zcela zaplněný a další davy poslouchaly debatu přede dveřmi. Proč došlo k dosud nevysvětlené výměně v čele organizačního výboru, to bylo hlavním tématem diskuze pořádané MFD. Nedozvěděli se to.

Účastníci (primátor Liberce Jiří Kittner, Kateřina Neumannová, Roman Kumpošt a náměstek hejtmana Libereckého kraje Radek Cikl) se již předem dohodli, že se ke kontroverzním událostem léta 2007 vracet nebudou. Přesto se otázkám na toto téma nevyhnuli.

„Pane Kumpošte, chtěla bych se zeptat, zda vám už někdo řekl, co jste udělal špatně a jestli se vám už někdo omluvil,“ zněla jedna z otázek. Sálem se ozval bouřlivý potlesk. „Dotaz je svatý,“ řekl moderátor Martin Komárek, ale nechal na diskutujících, zda mají zájem reagovat.

„Dostali jsme se do situace, kdy se rozhodovalo o velkých penězích do infrastruktury. A v takové chvíli se vždy slétnou supi,“ odpověděl Roman Kumpošt.

Podívejte se na VIDEO z debaty:
284514:gallery:true:true

A posléze jmenoval, kdo za jeho odvoláním stál. Kdo to podle něj byl? Syrovátko, majitel liberecké stavební firmy Syner známé třeba z „karlovarské losovačky“, primátor Kittner, současná šéfk a pořadatelů Neumannová se svým přítelem Jindrou či tehdejší náměstek ministryně školství Soukup.

„Vzniklo rozhodnutí, že je třeba mě vyměnit. Stále nevím proč,“ řekl Kumpošt.

V těchto chvílích primátor Liberce Kittner občas viditelně krabatil čelo. „Říkal jsem si, že jestli tu budeme deset dní před mistrovstvím řešit, co bylo před rokem, tak se zvednu a půjdu pryč. Ale neudělám to, protože se nemá utíkat před nepříjemnými věcmi. A tohle příjemné nebylo,“ zareagoval Kittner s tím, že Kumpošta odvolali ještě další tři členové výkonného výboru, nejen on sám.

Navíc zdůraznil, že jako primátor Liberce byl pod tlakem ministerstva školství. „Pan Soukup mi to řekl úplně jasně. Máte dvě možnosti. Buď se změny provedou, anebo si peníze od nás neberte a dělejte si tam, co chcete,“ hájil se radní.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud