3. listopadu 2009 • 09:15

Kauza Liberec pokračuje. Hrozí milionové pokuty

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil jedenáct správních řízení se statutárním městem Liberec, které se týkají veřejných zakázek v souvislosti s lyžařským světovým šampionátem.



Na město mohou dopadnout pokuty v hodnotě milionů korun. Organizační výbor navíc do říjnového termínu stále nedodal vyúčtování.

Čistý stůl? To ani náhodou! Mistrovství světa v Liberci skončilo před osmi měsíci, ovšem drobky z bohaté hostiny stále nejsou sklizeny. Antimonopolní úřad vede jedenáct správních řízení se statutárním městem Liberec.

Úřad od března zkontroloval 60 veřejných zakázek a 22 výběrových řízení na projektové práce a inženýrskou činnost a zajištění technického dozoru.

„V průběhu kontroly získal Úřad pochybnosti o tom, zda uvedené zakázky byly zadány v souladu se zákonem,“ uvádí se ve zprávě ÚOHS.

Zásadním zjištěním bylo účelové rozdělení předmětu veřejné zakázky tak, aby zadavatel mohl jednotlivé rozdělené části zadávat v méně přísném režimu zákona. Jednalo se například o realizaci stavebních prací ve sportovních areálech Ještěd a Vesec či nákup sněžných pásových vozidel.
„Obecně platí, že účelové dělení zakázek patří k nejzávažnějším porušením zákona o veřejných zakázkách,“ uvedl Petr Rafaj, předseda ÚOHS, pro deník Sport.

Liberecké problémy

1.    DLUHY. Podle předběžných zpráv skončí hospodářský výsledek organizačního výboru minimálně osmdesátimilionovou ztrátou
2.    VYÚČTOVÁNÍ. Organizační výbor propásl říjnový termín a MŠMT muselo požádat premiéra Fischera o odklad do konce roku
3.    NKÚ. Kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu odhalila v únoru zneužití státních dotací za několik desítek milionů korun
4.    ANTIMONOPOLNÍ ÚŘAD. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil 11 správních řízení se statutárním městem Liberec, ve hře jsou milionové pokuty
Výsledky správních řízení budou známy zřejmě až na začátku příštího roku. Pokud se ale potvrdí porušení zákona, město Liberec může být potrestáno pokutami, které se mohou dosáhnout až pěti procent ceny zakázky. Cena uvedených veřejných zakázek je asi 980 milionů korun. Liberci tak hrozí pokuta téměř 50 milionů korun.

„Byl by to problém zcela zásadního charakteru,“ upozorňuje liberecký zastupitel Jiří Šolc.

Liberecký primátor Jiří Kittner se hájí, i když přiznává, že došlo k chybám. „Jediné, co je sporné, je dělení zakázek. My říkáme, že jsme je nedělili účelově,“ řekl Kittner agentuře ČTK.

Už letos v únoru odhalila kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu zneužití státních dotací na liberecký šampionát ve výši desítek milionů korun. NKÚ proto podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Případ teď řeší Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Diváci si skoků neužili Diváci si skoků neužiliFoto ČTK
Dalším vážným libereckým problémem je neschopnost organizačního výboru šampionátu dodat ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy vyúčtování. Organizační výbor nesplnil říjnový termín a šéfka resortu Miroslava Kopicová musela u premiéra Fischera vyjednat odklad.

„Faktem je, že jsme museli požádat o posunutí termínu předložení zprávy do vlády, což mluví samo za sebe,“ sdělil Sportu Ondřej Gabriel z tiskového odboru ministerstva. „Pan premiér již byl paní ministryní požádán o posunutí termínu do konce roku.“

V Liberci tak z různých důvodů panuje po akci za dvě a půl miliardy korun místo romantických vzpomínek spíš zklamání.

„Dokresluje nám to mistrovství světa jako celek,“ říká zastupitel Šolc. „Půl roku po skončení máme pouze dluhy, nemáme vyúčtování a úřady nás budou tahat po správních řízeních a po pokutách. Opravdu to dopadlo nejhůře, jak to dopadnout mohlo.“

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud