Martin Hašek
18. listopadu 2009 • 04:55

Premiér Fischer: Dluhy za Liberec platit nebudeme

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Organizační výbor lyžařského mistrovství světa v Liberci, jehož hospodaření skončilo v minusu větším než 81 milionů korun, spěje k vyhlášení insolventního řízení. Premiér Jan Fischer totiž opět potvrdil, že vláda nehodlá pořadatelům pomoci.



Konečné rozhodnutí však kabinet přijme až poté, co obdrží a prozkoumá hodnotící zprávu od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Další státní peníze do černé díry jménem mistrovství světa v Liberci? Vláda premiéra Fischera něco takového nemá v úmyslu.

„Vláda o tom bude jednat a bude dělat všechno, aby tam žádné peníze jít nemusely, pokud to z nějakých důvodů, ryze právních, nebude nutné,“ řekl ministerský předseda Jan Fischer po pondělním zasedání vlády na adresu libereckých dluhů.

Z veřejných prostředků šlo ve prospěch lyžařského šampionátu kolem 2,5 miliardy korun. Z toho 258 milionů obdržel organizační výbor na samotné přípravy akce, přesto, že si měl rozpočet zajistit sám. Týmu prezidentky Kateřiny Neumannové však ani takový příspěvek nestačil a hospodaření skončilo v minusu 81 milionů.

Likvidátor Ivan Brambaški už dřív prohlásil, že pokud stát nepomůže, podá návrh na insolvenční řízení. Zásah státu je v tuto chvíli málo pravděpodobný také proto, že Neumannová kvůli stále se zvyšujícím požadavkům na veřejné peníze ztratila důvěru politiků. Podle ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavy Kopicové resort navíc nemá na sanaci libereckých dluhů zdroje.

Kopicová kromě toho pracuje na návrhu nových opatření, které by v budoucnosti měly podobné ostudě a drancování veřejných prostředků zabránit. Vládě v pondělí předložila první náměty.

„Paní ministryně předložila informativní materiál, aniž bychom ho diskutovali. Slíbila, že k rozpravě předloží materiál daleko více konkrétnější,“ sdělil Fischer.

Ministerstvo navrhuje základní pravidla, která by od příště musel pořadatel sportovní akce splnit, aby mohl dostat státní podporu. Měl by předložit sportovní i detailní ekonomický audit akce, podílet se na nákladech organizace minimálně z padesáti procent a v případě porušení pravidel by čelil tvrdým sankcím.

„Bude to součástí zprávy o mistrovství světa, kterou vládě předložíme až v prosinci kvůli tomu, že jsme dřív neměli vyúčtování,“ vysvětlila Kateřina Böhmová, vedoucí tiskového odboru ministerstva.

Teprve po předložení hodnotící zprávy se vláda definitivně vyjádří, jestli organizačnímu výboru pomůže, nebo ne.

Pokud nepřijdou peníze od státu, zájmové sdružení právnických osob OC FIS NORDIC WSC LIBEREC 2009, které šampionát organizovalo, zřejmě skončí v insolventním řízení.

Pro 83 věřitelů by to nebyla dobrá zpráva. Společnost sice musí fungovat ještě několik měsíců až do příštího kongresu mezinárodní lyžařské federace FIS, ale v podstatě nevyvíjí činnost a nedisponuje prostředky, kterými by své dluhy zaplatila. Věřitelé by tak o většinu svých peněz přišli.

MS v Liberci

Aktuální situace: Hospodářský výsledek OC FIS NORDIC WSC LIBEREC 2009 skončil ztrátou 81 298 000 korun, organizační výbor další peníze nemá

Co bude dál:

-    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v prosinci předloží vládě svou hodnotící zprávu

-    Vláda následně rozhodne, jestli organizačnímu výboru pomůže.

-    Pokud se tak nestane, likvidátor společnosti podá návrh na insolvenční řízení.

-    Soud pak vydá vyhlášku o zahájení řízení, kterou zveřejní mj. v insolventním rejstříku. Zveřejněním dojde také k zablokování věřitelů, kteří tak nemohou vymáhat své pohledávky cestou výkonu rozhodnutí nebo exekuce.

-    Zjistí-li soud, že je společnost v úpadku, vyhlásí její úpadek. Pokud likvidátor nepodá návrh na oddlužení, soud prohlásí konkurz.

-    Správce konkurzní podstaty sepíše majetek a následně ho zpeněží a z výtěžku poměrně uspokojí věřitele. Pokud se v průběhu konkursu zjistí, že majetek není s to zajistit alespoň úhradu nákladů na řízení, soud konkurz zruší.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud