Martin Hašek
25. června 2010 • 12:13

Dluhy po Liberci: Skončí stát u soudu?

Autor: Martin Hašek, Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patnáct měsíců čekali, zda někdo začne řešit dluhy, které zbyly po loňském mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Teď už se rozhodli jednat. Zástupci části věřitelů, kteří dohromady čekají na 108 milionů korun od organizátorů šampionátu, vyzvali vládu k jednání a uhrazení části dluhů.



Pokud neuspějí, obrátí se na město Liberec a lyžařský svaz. Pak už by došlo na soudy.

Loni v únoru dopravovaly lidi mezi sportovišti, zajišťovaly servis pro dobrovolníky nebo vyráběly plyšové maskoty. To je jen zlomek působení firem, které dodnes nemají zaplaceno za svou práci pro mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci.

„Jde o malé a střední podniky, které čekají patnáct měsíců. Velká část z nich je vystavena druhotné platební neschopnosti a hrozí jim úpadek. Máme příběhy lidí, kteří pracovali na živnostenský list a je to pro ně likvidační,“ říká Vojtěch Hlaváček ze společnosti RZA Solutions Czech, která za svoje služby čeká na více než pět milionů korun.



Hlaváček společně s Martinem Pánkem z cateringové firmy Vyšehrad 2000 zastupuje 54 z 83 subjektů, které dosud nemají uhrazeny dluhy v celkové výši kolem 108 milionů korun bez penále ze šampionátu, jemuž šéfovala Kateřina Neumannová.

Vzhledem k dlouhému a marnému čekání odeslali otevřený dopis premiéru Janu Fischerovi a dalším politickým představitelům, ve kterém žádají urychlené řešení situace. „Považujeme za absurdní, aby stát, město Liberec a Svaz lyžařů ČR nechaly uhradit závazky za konání a pořádání šampionátu samotné dodavatele.“

Situace k tomu totiž zatím spěje. Mistrovství skončilo dluhy, na jejichž uhrazení nejsou prostředky. Sdružení OC FIS NORDIC WSC 2009, jež šampionát pořádalo, ručí jen svým majetkem, který by v případě prodeje vydal jen na zlomek dlužné sumy. A možná ani to ne.

„Probíhají kontroly finančního úřadu. Nejsou skončené, ale je tam vytýkána relativně velká částka. Pokud by to dopadlo špatně, finanční úřad by postižitelný majetek a peníze obstavil,“ uvedl Ivan Brambaški, likvidátor organizačního sdružení. Pro věřitele by tak asi nezbylo nic.

Ti navíc dosud čekají na projednání závěrečné zprávy o šampionátu od ministerstva školství, ke kterému mělo dojít naposledy na konci května. Jenže ani tehdy se vláda dokumentem, v němž je návrh na uhrazení části dluhů ve výši 60 milionů korun, nezabývala. Kabinet premiéra Fischera dnes podává demisi, ale bude nadále fungovat do sestavení nové vlády.

Přestože faktickým pořadatelem bylo občanské sdružení organizátorů, věřitelé chtějí jednat i s jeho zřizovateli, jimiž byly Svaz lyžařů a město Liberec.

„Svaz s námi nekomunikuje, jedná s námi jen Liberec, který jediný projevil ochotu nést odpovědnost za šampionát. Kateřina Neumannová s námi komunikovala dopisem naposledy před více než rokem. Naposledy jsem se s ní setkal, nepřímo v televizi, když komentovala olympiádu v Kanadě,“ uvedl Hlaváček. „Šampionát je postaven na kandidatuře města a země. A stát v nás dodavatelích vyvolal dojem, že je garantem.“

Věřitelé narážejí například na to, že to byli politici, kteří se zasadili o výměnu vedení organizačního výboru a dosazení olympijské vítězky Kateřiny Neumannové do jeho čela, čímž podmínili další dotace. „Stát řekl, kdo bude v čele. A šéf Mezinárodní lyžařské federace dostal příslib, že vláda dodá záruky,“ uvedl Hlaváček.

„My nejsme z naší pozice schopní říct, kdo může za dluhy a jestli lpí nějaká vina na Kateřině Neumannové. Nejde o její záchranu, jak je to prezentováno, ale o úhradu reálných nákladů. Jediným rukojmím samotného posuzování zůstáváme my.“



Věřitelé jsou ochotní vzdát se penále, ale chtějí jednání. „Jsme ochotni čekat ještě v řádu týdnů.“ Pokud neuspějí u vlády, obrátí se na Liberec a svaz, jehož představitelé včera nebrali telefony. „Představa, že se všichni otočí zády a město zaplatí, asi není reálná. Ale pokud bude stanovisko vlády, potom se i město bude snažit problém vyřešit,“ uvedl liberecký primátor Jiří Kittner.

Zástupci věřitelů si nechali zpracovat i právnickou analýzu, podle níž zváží další kroky. „Prostor se zužuje,“ uvedl Martin Pánek. Pokud nyní neuspějí, dojde na soudy. Nejspíše by napadli také účelovost občanského sdružení organizátorů. „Někdo tu vytvořil organizaci, která může udělat dluhy a jejíž jednotliví členové nemají zodpovědnost,“ říká Hlaváček.

Žalovatelný by podle nich byl i stát. „Možná Česká republika neměla hostit šampionát, ale pokud to udělala, má za sebe platit účty. Stát by měl přispět k zaplacení dluhů, měl by být jedním z těch, kdo je uhradí,“ dodal Hlaváček.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud