Martin Hašek
7. září 2010 • 23:30

Jirásek: Stát Neumannovou dosadil, tak ať platí

Autor: Martin Hašek, rou
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejvyšší muž nejmocnější sportovní organizace v Česku se přimlouvá, aby se stát nestavěl k dluhům po libereckém mistrovství světa v lyžování chladně. Podle předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska nese stát za neradostnou bilanci ztráty organizačního výboru ve výši 108 milionů korun svou zodpovědnost a měl by se k ní přihlásit.



Stát byl hlavním hybatelem rozporuplné výměny vedení lyžařského šampionátu a při organizaci loňské mamutí akce nesplnil svou kontrolní roli. To jsou argumenty předsedy ČOV Milana Jiráska pro to, aby veřejný hospodář přiznal chyby a pomohl vyřešit dluhy za MS v Liberci.

„Výměna organizačního výboru během příprav a téměř v jejich závěrečném finišování byla nešťastná a velice riskantní,“ řekl Jirásek deníku Sport. „Vyměnil to stát a stát by měl podle mého soudu pomoci.“

V létě 2007 byl z funkce prezidenta organizačního výboru MS v Liberci odvolán Roman Kumpošt a na nátlak politických elit byla na jeho místo dosazena bývalá lyžařská šampionka Kateřina Neumannová.

Za výměnou tehdy stáli především premiér Mirek Topolánek a ministryně školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) Dana Kuchtová.

Josef Jindra a Kateřina Neumannová
Josef Jindra a Kateřina Neumannová

„Stát tam v první fázi měl vládního zmocněnce, který měl svou kancelář s vlastním rozpočtem, a který zaměstnával vlastní lidi,“ připomíná Jirásek. „Stát, když do toho dával peníze, to měl pohlídat.“

Vládním zmocněncem pro šampionát v Topolánkově vládě byl bývalý poslanec Tomáš Hasil, který si ve své funkci za práci pro MS podle serveru nasliberec.cz vydělal přibližně půl milionu korun.

Prezidentka organizačního výboru MS v klasickém lyžování v Liberci 2009 Kateřina Neumannová.Foto ČTK

Řízení šampionátu se oficiálně ujala Neumannová, ale podílel se na něm také její tehdejší partner a lobbista Josef Jindra, který je podle informací MF DNES zapleten do sjednávání podezřelé zakázky na ministerstvu obrany.

Jirásek se domnívá, že stát měl svou kontrolní roli při mistrovství světa, do kterého investoval přibližně půldruhé miliardy, plnit lépe. „Já si myslím, že ano,“ potvrdil.

Stát zatím zodpovědnost za liberecké dluhy odmítá. Ministr školství Josef Dobeš nabídl poškozeným firmám aspoň úhradu vyplacené DPH, která se rovná asi dvaceti milionům korun.

Existuje možnost, že věřitelům pomůže i liberecké zastupitelstvo, to však může rozhodnout až poté, co vláda projedná závěrečnou hodnotící zprávu o pořádání šampionátu.

„Materiál šel dnes do vnějšího připomínkového řízení, to skončí 20. září. Po jeho vypořádání bude materiál předložen do vlády,“ sdělil včera Ondřej Gabriel z odboru vnějších vztahů a komunikace MŠMT.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud