Martin Hašek
22. září 2010 • 04:59

Peníze pro MS šly na narozeniny Neumannové

Vstoupit do diskuse
25
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skandálů kolem libereckého mistrovství světa v lyžování přibývá. Zatímco věřitelé stále čekají na svých 108 milionů, vyšlo najevo, že z rozpočtu šampionátu byla kromě narozenin lobbisty Josefa Jindry placena také narozeninová oslava samotné prezidentky organizačního výboru Kateřiny Neumannové.



V kauze minometů na ministerstvu obrany šlo jen o náznak neobvyklého účetního postupu. Během příprav mistrovství světa se ale nápad zřejmě proměnil v realitu.

„Fakturou by to šlo většinou na nějakej sport nebo něco takovýho,“ říkal Josef Jindra na nahrávce, kterou nedávno zveřejnila MF DNES, zástupci zbrojařské firmy při vyjednávání o obří armádní zakázce.


Stejný systém byl zřejmě použit i v souvislosti s lyžařským šampionátem.
Podle týdeníku Respekt byly z peněz pro šampionát zaplaceny fotografie oslavy Jindrových padesátin, která se konala 26. března 2008 v pražské restauraci SOHO.

Ještě předtím, 15. února téhož roku, pak byla na podobném principu vyfakturována cena za fotografie pětatřicátých narozenin Kateřiny Neumannové na zámku Sychrov.

623
Tolik milionů korun činily náklady organizačního výboru mistrovství světa v Liberci.

Podle serveru Aktuálně.cz byly snímky vyfakturovány jako součást fotodokumentace závodů Světového poháru v běhu na lyžích a v severské kombinaci, které se jako zkouška pro šampionát pod vedením organizačního výboru MS konaly v Liberci v únoru 2008. Na faktuře je podle serveru uvedena souhrnná částka 57,5 tisíce korun. Ve výčtu akcí je uveden jako samostatný bod Sychrov.

Neumannová byla od léta 2007 prezidentkou organizačního výboru, Jindra je otcem její dcery a v té době byl jejím životním partnerem. Neumannová veřejně slíbila, že Jindra nebude do záležitostí šampionátu zasahovat. Ve skutečnosti Jindra šampionát skrytě řídil.


Platila se narozeniová oslava Josefa Jindry z peněz na šampionát v Liberci?Foto Ota Mrákota

Fotografie z obou večírků zveřejnil fotograf Ota Mrákota, který patří k věřitelům organizačního výboru. „Jsem jeden z těch, kterému dluží. Jde o padesát tisíc za fotodokumentaci z mistrovství světa,“ řekl deníku Sport Mrákota, který tvrdí, že dostal přímý pokyn, aby za práci na obou večírcích vystavil faktury organizačnímu výboru libereckého šampionátu.


„Objednali si mě na narozeniny. Když měli zaplatit, kompetentní osoba mi řekla: Napiš to na organizační výbor,“ říká Mrákota. „Faktury podepisovala Neumannová, ale na každé faktuře musela být parafa Jindry.“

Fotograf možná nebyl sám, kdo dostal za svou práci na osobních oslavách dua Neumannová, Jindra zaplaceno z peněz pro šampionát. Jedním z dalších byl zřejmě Leoš Mareš, který moderoval Jindrovu veselici.

Olympijskou vítězku donesli k dortu usměvaví svalovciFoto Ota Mrákota

Pikantní je, že na fotografiích se objevují i politici, například poslanec Jan Kasal s Jindrou tancuje kozáčka. A na záběru, kde Neumannovou nesou dva polonazí svalovci k narozeninovému dortu, se v koutě rozpustile usmívá Jaroslav Kopřiva, bývalý náměstek ministerstva obrany, který s Jindrou figuruje v kauze armádních minometů.

Zástupce věřitelů Vojtěch Hlaváček je těmito informacemi rozladěn. „Doufám, že to není pravda. Pokud ano, tak je to tunelování ze strany Kateřiny Neumannové,“ řekl Hlaváček. „Je to moment, kdy bych byl rád, aby do toho zasáhla policie.“

Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »

Platila se narozeniová oslava Josefa Jindry z peněz na šampionát v Liberci?
Platila se narozeniová oslava Josefa Jindry z peněz na šampionát v Liberci?

 

 

 

Vstoupit do diskuse
25
Články odjinud