Martin Hašek
1. března 2019 • 16:55

Český kouč o dopingu lyžařů: sám prožil razii, hříšníka s jehlou zná

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dopingová jehla v ruce rakouského lyžaře Maxe Haukeho chyceného při činu během MS v Seefeldu se stala internetovým memem. Pro trenéra Radima Dudu to ale rozhodně nebyl pohled k pobavení. V Rakousku víc než desetiletí pracoval a dodnes je tam doma. S Haukem i jeho rodiči se osobně zná. „Chtělo se mi brečet,“ říká Duda, který se i kvůli sérii dopingových kauz v rakouském týmu před třemi lety se svou životní partnerkou Kateřinou Smutnou vrátil do Česka. V rozhovoru pro iSport Premium popisuje i prožité razie na olympiádě či co si myslí, že za dopingem v Rakousku stojí.



Od rakouského Seefeldu je Radim Duda vzdálený skoro 2 000 kilometrů. S Kateřinou Smutnou, která Rakousko reprezentovala na dvou olympiádách, současnou hvězdou eDsystem Bauer Teamu, se připravuje na nedělní Vasův běh.

Ale i daleko na severu ve švédském Våmhusu lyžařskou náladou otřásl dopingový skandál, který zasáhl i rakouské závodníky Dominika Baldaufa a Maxe Haukeho. Pro Dudu je to osobní téma, protože v rakouské reprezentaci dlouho působil a dodnes se Smutnou žijí v St. Ulrichu kousek od Kitzbühelu.

Co říkáte na zprávy o další rakouské dopingové kauze?
„My jsme z toho byli s Káťou oba v šoku a strašně smutní. Protože Maxe Haukeho, který byl dokonce přistižen, znám a znám i jeho rodiče. Nedávno jsem v jednom v rozhovoru řekl, že bych za něj dal ruku do ohně, je to strašně hodný kluk. Jak je vidět, člověk se splete úplně lehce...“

Jak dobře ho znáte?
„Já jsem byl s Maxem na mistrovství světa juniorů. Katka byla devět let v rakouské armádě v Hochfilzenu a chvíli tam byl i Hauke, než odešel k policii. Jeho tatínek je lékař, maminka, celá rodina na mě působí strašně seriozně. V životě by mě nenapadlo, že ten Max do toho takhle vlítne. Musel být někým ovlivněný. Nedovedu si představit, že se to zrodilo v jeho hlavě. Někdo ho do toho musel natlačit.“

Jak na vás zapůsobilo, když jste viděl internetové video, na němž je Hauke zachycený při razii s jehlou v ruce?
„Chtělo se mi brečet... Fakt, já jsem to nemohl rozdýchat. Já jsem se asi pět minut rozmýšlel, jestli si to pustím. Káťa říkala: Trvá to dvanáct sekund. Bylo mi z toho mizerně. Viděl jsem jeho obličej, dovedl jsem si představit neštěstí té situace, jak hluboko klesnul.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud