iSport.cz
31. prosince 2022 • 15:43

Skvělá Novákova jízda! Ve sprintu na úvod Tour de Ski byl těsně za medailí

Autor: iSport.cz, Martin Hašek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec o Kladnu: Když se opakují pořád stejné chyby… Skills koučové? Nám stačila ulice
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepším výkonem v kariéře začal běžec na lyžích Michal Novák slavný seriál Tour de Ski. V bruslařském sprintu ve Val Müstair skončil čtvrtý, do finále se dostal jako první český muž od roku 2011, kdy byl Dušan Kožíšek v Liberci třetí. Svůj nejlepší výsledek předvedla i Kateřina Janatová, která skončila sedmá.



Novák hned na začátku potvrdil své odvážné plány na to útočit v Tour de Ski na umístění v nejlepší desítce celkového pořadí.

„Ambice jsou vysoké. Nechci říkat nějaká konkrétní umístění, ale rád bych byl za top 10, to je jasné. Důležitá je v takovém seriálu zejména regenerace, kterou jsem v minulosti ne vždy dobře zvládal,“ plánuje Novák.

V prvním závodě se mu povedla už kvalifikace, kterou zvládl jako pátý nejrychlejší. Ve čtvrtfinále si hlídal postup a před cílem nechal vyhrát Nora Sindre Skara, čímž získal místo v teoreticky snadnější semifinálové rozjížďce. Svůj boj o finále pak Novák vyhrál.

V boji o medaile se většinu jízdy držel mezi první trojkou, v závěru se propadl na čtvrté místo, které pak uhájil o dvě setiny sekundy ve fotofiniši proti Francouzovi Richardu Jouveovi.

Novák byl zatím ve Světovém poháru v individuálním závodě dvakrát pátý před rokem na bruslařské patnáctce v Ruce a v Lillehammeru. Před dvěma lety skončil také čtvrtý v týmovém sprintu spolu s Luďkem Šellerem v Ulricehamnu.

Úspěšně začala Tour de Ski taky Kateřina Janatová, která postoupila do semifinále. Finálová jízda jí sice těsně unikla, ale i tak skončila na sedmém místě a vylepšila si tak maximum ve Světovém poháru. Zatím dojela nejlíp na devátém místě v roce 2020 ve sprintu bruslením v Drážďanech. Závod vyhrála domácí Nadine Fähndrichová.

Kateřina Razýmová se do Světového poháru vrátila po mateřské pauze a v kvalifikaci zůstala na jednapadesátém místě. Tour pokračuje ve Val Müstair v neděli stíhacími závody na 10 kilometrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud