Jakub Plaskura
6. března 2023 • 10:18

Klaebo: Karanténa partnerky, hádky na svazu. Co řekla Neumannová?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

V českých poměrech je to příběh, kterému se těžko věří. Norský lyžař Johannes Hösflot Klaebo platí doma v Norsku za celebritu první kategorie. Dovolí si kritizovat norský svaz, přítelkyni přiměl během koronavirové pandemie ke karanténě, aby neohrozila jeho sezonu, má výsadní postavení u výrobce lyží, přesto na krále Pettera Northuga ztrácí.



Lyžaři v Norsku jsou jako fotbalisté v Anglii. Jejich popularita nezná mezí, a pokud jste ten nejlepší na světě, pod drobnohledem skoro i usínáte, i když u Klaeba by se vlastně po MS v Planici dalo polemizovat o tom, zda je skutečně tak skvělým univerzálem, jak se říká. Tedy fantastický sprinter a výborný distanční závodník.

Vzpomenete si ještě na Pettera Northuga? Když floutek z vesničky Framverran v roce 2018 ve sportovním centru v Trondheimu ukončoval kariéru, byl jako vyměněný, ruce se třásly, slzy téměř neudržel.

Úplně někdo jiný než ten bonviván, který si dělal ze soupeřů dobrý den v cílových rovinkách. Mohl si to dovolit po sportovní stránce, protože jeho výbušnosti nikdo nestačil a bylo fuk, jestli jde o sprint jako takový, nebo klasickou padesátku, kterou Northug opakovaně vyhrál i na velkých světových akcích. Z morálního hlediska už to tak valné nebylo. Často jej kritizovali, že své soupeře znevažuje.

To Klaebo tak špatnou pověst ve světové rodině lyžařů nemá, ale také za ním stojí několik kroků, nad kterými se obyčejný smrtelník minimálně pozastaví. V roce 2020 těsně před začátkem sezony přiměl svou partnerku, aby podstoupila karanténu a držela se jen doma.

Důvod? Nechtěl, aby jej nakazila covidem, protože Klaebo toužil po sportovních vavřínech. Absence na závodech, případně zdravotní komplikace by mu mohly plány zhatit.

„Je smutné to říkat, ale ona je nucena žít jako já. Nemůžu nic riskovat," řekl norskému deníku Verdens Gang, takže partnerka musela přejít na distanční výuku a držet se pouze doma. Sám Klaebo pendloval mezi domovem tréninkovými jednotkami.

Zároveň si před hrami v Pekingu dovolil kritizovat norský svaz a hovořil o bojkotu. Nelíbilo se mu totiž, že závodníci by měli nosit na své kombinéze logo mediálního partnera, který norský tým sponzoruje a zároveň by o něm měl nestranně informovat veřejnost.

Je to jen zlomek toho, jak Klaebo touží po tom být nejlepší a dokáže si jít za svým. Před lety také proniklo na veřejnost, že si do dějiště MS přivezl speciální pečivo, které během šampionátu uchovával v mrazničce. Kariéře zkrátka podřizuje vše. Co se týče sprintů, tam už Klaebo kraluje. Tu a tam ho nějaké zavedené jméno překvapí, ale když prohrajete jeden z deseti sprintů, pořád zůstanete nejlepším.

Klaebo však svou pozornost směřoval k neděli a klasické padesátce na MS. Právě tuhle štreku slovutný Northug opanoval na olympiádě ve Vancouveru 2010 i na MS ve Falunu 2015. Do závodu vstupoval jako ten, který už získal v Planici tři zlaté (sprint, týmový sprint, štafeta) a jednu stříbrnou medaili (skiatlon). Teď se mohl zapsat mezi legendy.

Padesátka vypadá vždy podobně. I tím, že se jezdí zhruba dvakrát za rok, závodníci před ní mají respekt. V Planici vítěz dosáhl času těsně nad dvě hodiny. Z toho 95 % závodu se nic moc neděje. Pro laika vlastně nuda, kdy akorát metr po metru závodníci odpadají z čela.

V Planici až do cíle dojela sedmičlenná skupina a v ní zakomponovaná raketa jménem Klaebo. I komentátoři v té chvíli, kdy do konce zbýval zhruba kilometr, měli jasno. Klaebo je jasným favoritem na zlato. Chyba! Na posledním přechodu před finišem všem pláchl Paal Golberg, vypracoval si drobný náskok, který už Klaebo nedokázal dohnat.

V cíli pak zavládly emoce, které jasně demonstrovaly touhy a ambice medailistů. Golberg těžce vydechoval, ale slavil velkolepý triumf, třetí Švéd Poromaa byl též v euforii už při dojezdu bronzovou medaili. A Klaebo? Jen předkopl jednu lyži dopředu, aby z toho bylo „aspoň“ stříbro, ale jinak svěšená hlava.

Zase to nevyšlo, zase mu zlatá medaile v distančním závodu utekla. Radoval se ten odvážnější. Golberg to vzal na sebe a ostatní překvapil, i proto získal několik metrů náskoku, které se po padesáti kilometrech proklatě špatně dohánějí.

Sám Golberg nevěřil, že jeho taktika klapla. „Jel jsem a říkám si, že Johannes vedle mě není. Jsem tak dobrý? Jsem tak rychlý? Je to tak! Věřil jsem si, ale nevím, jestli se něco takového bude ještě opakovat. Byl to neuvěřitelný závod.“

Klaebo padesátku okomentoval střízlivě. „Jsem spokojený. Paal byl prostě příliš silný, je na vrcholu. Problém bylo těch posledních deset metrů, které jsem dostal na posledním přechodu. Pak už jsem nestíhal,“ hlesl po závodě.

Jeho síla je přitom hlavně v závěrech, ale po padesátce v nohách to prostě tolik nejelo. Přitom Klaebo je v něčem speciální. Norové mají špičkový materiál a ty nejlepší podmínky pro servis. Klaebo ale ještě vyčnívá svým dominantním postavením u výrobce lyží, který mu je vyrábí a Klaebo se na nich sám podílí.

Kateřina Neumannová o Klaebovi

„Síla norského servisního týmu je obrovská. A navíc Johannes Klaebo je díky své technice a tomu, jakým je lyžařem, je schopen v závodech klasickou technikou jezdit na hladších lyžích. To znamená na lyžích, které jsou méně stoupavější do kopce, ale o to jsou rychlejší ve sjezdu.

Můj pocit z toho, jak ho sleduju, že na tak namazaných lyží, jako má on, by většina závodníků jet nemohla. On je prostě speciální v mnoha ohledech. Výběh? Ten jeho stromečkový běh je trošku jiný. On si je schopný došlápnout vosk, který má namazaný pod nohama na daleko kratším úseku, to jeho mazací okno je, myslím, kratší, než mají ostatní závodníci. Pak se mu to vrací na rychlejších lyžích ve sjezdu."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud