10. února 2019 • 04:40

Chystá lyže pro Ledeckou. Na sjezd budou ostré, jedny už na MS spálila

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z AARE | Před rokem na olympiádě jezdila Ester Ledecká na lyžích, které předtím vyzkoušela Američanka Mikaela Shiffrinová. Těsně před letošním šampionátem o dvoje páry z různých příčin přišla, a tak má její servisman Petr Kouřil jasnou volbu. Na trať nedělního sjezdu na MS v Aare (12.30 PP ČT Sport a Eurosport) se Ledecká vydá s párem pod značkou STR4 a každopádně bude mít pořádně naostřené hrany.



Servisman Petr Kouřil má ze své kabinky pár desítek metrů pod sjezdovkou v Aare výhled z okna, jako by ho nakreslil malíř, který miluje severskou přírodu. Kouřil, kterému podle jeho dávné přezdívky v týmu Ester Ledecké , nikdo neřekne jinak než Olsen, ale na romantiku nemá čas.

V neděli ráno ho čekají minimálně dvě hodiny práce na 215 centimetrů dlouhých lyžích, s nimiž pak Ledecká pojede do cíle víc než stokilometrovou rychlostí.

„Dělám to na max, je to fakt ostré. Chci, aby z nich měla Ester absolutní pocit. Momentálně preferujeme, aby lyže byla hodně ostrá, aby se na tom cítila dobře,“ vysvětluje Kouřil.

Třetí trénink sjezdu se na MS Ester Ledecké vydařil, byla pátá
Třetí trénink sjezdu se na MS Ester Ledecké vydařil, byla pátá

Ostrost hran je v Aare klíčová záležitost. Nejede se sice na ledu, nýbrž sněhu prolévaném vodou. Ten je ale při závodních rychlostech tak agresivní, že už Ledecká jeden pár lyží v Aare spálila. Stalo se to v druhém tréninku sjezdu, který končil ještě před nájezdem do cíle.

„Ona jela až do cíle, kde byla trochu překvapená, že už to končí. Prudce brzdila, a jak se brzdí agresivně, spálí se skluznice,“ vysvětluje Kouřil. „Hrana se pak rozžhaví a spálí skluznici kolem ní. Lyže potom musejí jít na strukturu, pak potřebují nějaký čas, než se promažou.“

Jeden pár lyží si už Kouřil odškrtnul na víkendu Světového poháru v Garmisch-Partenkirchenu.

„Roztřepila se celá vrchní vrstva. Myslel jsem, že postižené místo zalepím, že bude v pohodě. Ale řekli mi, že to nepůjde,“ líčí Kouřil. „Přinesli nám nové lyže. Jsou rychlé, ale Ester není schopná je utočit. Chtěli bychom je vyzkoušet znova, ale tady na to nebyl čas.“

Ledecká přitom po svém olympijském úspěchu patří v rakouské továrně Atomic k předním klientkám, kvalitních lyží má na výběr dost. Problémem je pro ni nedostatek času na testování.

„Většina lyží je konkurenceschopných,“ říká Kouřil. „Není to tak, že by některé byly výrazně pomalejší. S lyžemi nemáme ale problém. Jen čas, který na nich stráví, není dostačující, když lyže nezná, úplně jim nevěří.“

Kouřil tak pro šampionát připravil pár, který má jeho závodnice v zásobě už tři sezony. Ledecká na nich odjela jeden trénink i úterní super-G. V jeho buňce, která je plná nablýskaných červených lyží, mají označení STR4.

„Museli jsme sáhnout k dalším lyžím. Ona na nich nikdy nezávodila a mockrát na nich ani nestála, nic moc jsme o nich nevěděli,“ říká Kouřil. „Ty lyže jedou, jsou v pohodě, cítí se na nich dobře, takže na nich pojede závod.“

Bank o práci snů: Ester se koučuje lehce. Je fakt dobrá
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud