1. dubna 2011 • 04:00

Spory řeší policie. Chrání Záhrobskou před otcem

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Problémy lyžařky Šárky Záhrobské jsou v posledních týdnech daleko hlubší a nepříjemnější než jen výsledkový propad na sjezdařských tratích, z nějž v rozhovoru pro dnešní Sport Magazín ostře viní její nové trenéry otec a někdejší kouč Petr Záhrobský. Vztahy v rodině dokonce řeší policie. „Jsou věci, které nepatří mezi slušné lidi,“ vzkázala sjezdařka.



Na Světovém poháru ve Špindlerově Mlýně nebyla sjezdařka Šárka Záhrobská s výjimkou závodů a losování startovních čísel skoro k vidění. Oficiálně proto, aby se soustředila na slalom. Realita však byla taková, že se chtěla vyhnout možnému setkání se svým otcem Petrem. Dokonce uvažovala o tom, že kvůli tomu na jediné závody v Česku za poslední tři roky nepojede.

Podle informací deníku Sport se lidé kolem ní obrátili na policii kvůli stalkingu – přívalu telefonátů ze skrytého čísla, zpráv a emailů, často velmi nepříjemných a vulgárních. Podezřívají z něj Petra Záhrobského. Někdo například volal sjezdařčinu trenérovi Pavlu Šťastnému v roli neexistujícího novináře.

Policie údajně řeší i další velmi nepříjemné a soukromé záležitosti v rodině Záhrobských, které se lyžařky bytostně dotýkají a kvůli nimž se její rodiče rozvádějí. Problémů je zřejmě ještě víc.

„Zda jsme se obrátili na policii? Předmětem toho, že zastupujeme sportovce, je i jejich obrana a ochrana. Bráníme naše klienty všemi dostupnými a účinnými prostředky,“ uvedl Karel Tejkal, tiskový mluvčí agentury Česká sportovní, jež lyžařku zastupuje.

„Šárka se vyjadřovat nechce. Je pochopitelné, že člověk, který takové věci zažívá, je nechce komentovat,“ dodal Tejkal.

Záhrobská nikdy nechtěla řešit soukromé záležitosti přes média. Pouze na mistrovství světa udělala výjimku, když si oddechla, že už nemusí se svým otcem spolupracovat. Důvody však nerozebírala. Teď prostřednictvím agentury vzkázala jedinou větu: „Jsou věci, které podle mě nepatří do novin, ale jsou věci, které nepatří mezi slušné lidi do normální společnosti.“

Sjezdařka se s otcem, který ji osobně pomohl porodit na chalupě na Benecku, vedl ji k lyžování od nejútlejšího věku a dal si za cíl dovést ji k vítězství ve Světovém poháru, rozešla před dvěma lety po stříbrné medaili na mistrovství světa. Společně dosáhli na tři medaile ze světových šampionátů i na ohromné úspěchy v SP.

Záhrobský k tomu vždy razil svou cestu, často bez ohledu na ostatní. Ve sjezdařském prostředí se o něm říká, že je sice velmi schopným manažerem a trenérem, ale nikoli dobrým člověkem, který prý s oblibou anonymně přispívá do internetových diskusí.

Záhrobská tehdejší rozchod vysvětlovala tím, že se otec bude věnovat jejímu bratru Petrovi, kterému může pomoct víc. A ona si půjde svou cestou se svým týmem, do nějž patří i její partner Antonín Strach a do kterého přibyl loni trenér Pavel Šťastný.

V minulé sezoně ještě obhájila vítězství ve slalomu v Aspenu a získala olympijský bronz, v té nynější se však výsledkově propadala kvůli úpravám techniky.

Její otec kritizoval kroky trenérů dlouho jen mimo záznam, po dvanáctém místě na mistrovství světa však dceři veřejně doporučil, aby je hnala holemi. A v rozhovoru, který poskytl Sport Magazínu zhruba před deseti dny, ještě přitvrdil.

Velmi si však dával záležet na tom, aby se nedotkl přímo dcery. Dokonce tohle slovo striktně odmítl mít v hlavním titulku. O osobním vztahu s ní nechtěl mluvit, stále přísně odděluje lyžování a soukromí. Což je zřejmě pramen problémů.

Záhrobská je nyní daleko šťastnější, otec však nekvituje například to, že se zamilovala do ženatého muže. Zároveň v rozhovoru popisoval, jak se ji snažil mnohokrát kontaktovat – přes trenéra, manželku, fyzioterapeutku i dopisem zanechaným na hotelu. „Dal jsem jí celou řadu avíz,“ uvedl.

Lyžařka se však kontaktům s otcem zjevně vyhýbá už delší dobu. Například loni na olympiádě se kvůli rozjitřeným vztahům bála toho, že se budou jako členové výpravy setkávat v olympijské vesnici. Situaci nakonec elegantně vyřešilo to, že Záhrobský se synem byli ubytováni v „azylovém“ domě české výpravy blízko tratí, což si přáli.

Když Záhrobský starší, který se synem není zdaleka na takovém výsluní jako s dcerou, loni v květnu kandidoval na post šéfa úseku alpských disciplín Svazu lyžařů, bylo pro Šárku jeho případné vítězství velmi nepříjemnou představou. Dokonce tak nemilou, že by prý bývala raději skončila s lyžováním. Když se nedávno v komentáři Sportu objevila věta o tom, že propast mezi nimi zatím žádný most nepřeklene, druhý den ráno Záhrobský telefonoval ze skrytého čísla, což je jeho zvykem, a bouřil se s tím, že to není pravda. A že se tomu jistě bude bránit i jeho dcera. Vypadá to však, že jáma je ještě mnohem hlubší a širší, než se zdálo.

Petr Záhrobský
Petr Záhrobský

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud