14. května 2011 • 13:03

Bauer bude trénovat s Němci, s Petráskem končí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžec na lyžích Lukáš Bauer se bude letos v létě na další sezonu opět připravovat s týmem německých závodníků v Oberwiesenthalu nedaleko svého domova na Božím Daru. Opakuje se tak situace z doby před pěti lety, kdy po stříbru na olympiádě v Turíně rovněž trénoval se svými soupeři.



Končí jeho spolupráce s osobním trenérem Miroslavem Petráskem, Bauer však bude na rozdíl od roku 2006 jezdit na česká reprezentační soustředění.

Bauer prožil sezonu, která nebyla špatná, ale chyběla jí třešnička na dortu v podobě medaile z mistrovství světa. Známý perfekcionista tak hledal cestu, jak to v dalších letech napravit. A ke změně zčásti přispělo i to, že jeho vztahy s koučem Petráskem byly po 19 letech letos nezvykle často napjaté.

"Míru (Petráska) stále považuju za nejlepšího českého trenéra, takže nebylo snadné od něj odejít jako od osobního trenéra. Ale budu s ním spolupracovat i nadále na úrovni reprezentace," řekl Bauer.

S trenérem Petráskem celou situaci rozebírali tři hodiny. "Ale nehádali jsme se, i když bylo hodně věcí, co mi vadily," ujistil s úsměvem. Velkou roli při jeho rozhodování sehrála rodina. "Mohl jsem se domluvit na spolupráci s někým jiným ze světové špičky, ale takhle budu doma," řekl.

Cítil, že změnu potřebuje. "Myslím, že to prospěje nám oběma," tvrdil Bauer. "Nevylučuju, že budeme spolupracovat v budoucnu znovu," pravil. Uvažoval dokonce i o tom, že by se trénoval sám. "Ale to jsem brzo zavrhl, na to je třeba zkušenost a mě vždy někdo vedl," řekl.

Radost z bronzové medaile.
Radost z bronzové medaile.

Němci prý jeho nápad přijali s nadšením. Ve skupině trenéra Janka Neubera sice není René Sommerfeldt, který už ukončil kariéru, ale z týmové spolupráce by mohli vedle Bauera těžit také Tom Reichelt nebo mladý Valentin Mättig.

"Už mě pořádně prohnali při běhání," uznal s úsměvem Bauer. "Já jsem zatím spokojený, až nadšený," uvedl český závodník. Pokud bude chtít, má k dispozici všechny vymoženosti německé reprezentace včetně testování. "A navíc mě to nestojí ani euro, když jsem doma," zdůraznil.

Před pěti lety s Němci trénoval celé léto, nyní svůj individuální plán přizpůsobí českým reprezentačním soustředěním. "Protože tam budou jezdit všichni, tak se přidám. Nechci s nimi ztratit přes léto kontakt," vysvětloval.

Bauer s koučem PetráskemFoto ČTK

Zůstává i členem Dukly Liberec. "To Německo je pro můj trénink nadstavba, abych makal ve skupině, když budu doma," uvedl. "Moje laťka je nastavena hodně vysoko a snadno se z ní spadne," upozornil.

Konec sezony a začátek nové přípravy Bauerovi znepříjemnila bolest paty, na níž má kostní výrůstek. I proto na doporučení lékařů ve svém volnu po sezoně běhal, aby zjistil, jak ho bude noha trápit.

"Byl jsem jako blázen, když jsem sundal po sezoně lyže a začal hned běhat," usmíval se. "Uklidnilo se to, ale uvidíme, co to bude dělat v běžkařské botě," řekl Bauer. Patu v lyžařském obutí bude mít speciálně upravenou. "Takže operaci jsme zatím zavrhli," podotkl.

Přípravu na novou sezonu si zpestřil účastí na pátečním vyhlášení ankety Král bílé stopy, v níž obsadil druhé místo o pouhý bod za sjezdařem Ondřejem Bankem. Zatímco loni svou porážku po dvou bronzech z OH ve Vancouveru nesl těžce, tentokrát svého přemožitele ocenil. "Tipoval jsem Ondru, já jsem si to přišel hlavně užít," poznamenal.

Navíc ho potěšil kompliment od Banka z pódia. "Takže já bych si to nezasloužil, já bych asi tak hezky nemluvil. Já bych řekl, že jsem fakt dobrý a že jsem si to zasloužil," dodal žertem.

V příští sezoně bez globálního vrcholu se chce soustředit hlavně na Tour de Ski. Ta by mu mohla pomoci k celkovému vítězství ve Světovém poháru, který vyhrál už v sezoně 2007/08.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud