28. listopadu 2011 • 06:41

Drsný start do sezony. Bauer se na trati třikrát pozvracel

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžkou dřinou vykoupil běžec na lyžích Lukáš Bauer svůj boj o první desítku v třídenní tour Ruka Triple. V závěrečném stíhacím závodě na patnáct kilometrů klasickou technikou ho ve vysilujícím závěru přepadla nevolnost přímo na trati.



Bolest k běžeckému lyžování patří, na Lukáše Bauera jí však tentokrát bylo přece jenom moc. Svůj úvodní závodní víkend zimy končil ve Finsku v nepříjemných stavech.

„V posledních dvou okruzích se mi po hodně dlouhé době stalo, že jsem se tam několikrát doslova pozvracel,“ líčil Bauer. „K závodění to patří. Až tyhle stavy přejdou, doufám, že do Davosu se mi podaří dostat se do větší pohody a budu předvádět o trošku kvalitnější výkony.“

Bauer je zvyklý bojovat o stupně vítězů a po sobotní druhé etapě tour ve finské Ruce se zdálo, že k nim nemá daleko. Po bruslařské desítce startoval do včerejší klasické patnáctky jedenáctý s nevelkým odstupem na třetí místo. Na trati se však ukázalo, že po nedávné nemoci ještě není ve stoprocentní formě. Nakonec stejně jako loni vybojoval deváté místo v seriálu Ruka Triple a včera předvedl i devátý nejlepší čas od startu do cíle.

„Jsem příjemně překvapen, že se mi po zdravotních problémech v začátku listopadu podařilo absolvovat takhle těžký třídenní závod a skončit do desítky,“ řekl Bauer. „Rád bych se dočkal, že pocity při závodě budou lepší a závodění mě začne víc bavit. Ne, že se na trati jen trápím.“

Přes všechny potíže má Bauer za sebou dobrý start do zimy, na kterou se poprvé po patnácti letech připravoval bez dohledu svého bývalého osobního kouče Miroslava Petráska. Ten však zůstal reprezentačním trenérem a z Bauerova představení ve Finsku měl radost.

„Lukášova desítka se počítá, to je výborný,“ hodnotil Petrásek pro web czech-ski.com. „Ale dopadlo to hůř, než jsme očekávali. Sobota nás dostala nahoru, v neděli jsme si zase sedli na zem.“

Vyčerpaný Lukáš Bauer.
Vyčerpaný Lukáš Bauer.

Před nedělním vrcholem tour byl v dobré pozici na patnáctém místě také Martin Jakš. Ve stíhačce se ale vepředu neudržel a propadl se na čtyřiadvacátou příčku. „Jel v balíku, pak mu došlo. Kdyby se pustil dřív, dojel by možná trochu líp. Ale my chceme závodit s nejlepšími, musí se s nimi držet, co to jde,“ řekl Petrásek.

Triumfátorem Ruka Triple se stal Nor Petter Northug, který vyhrál sobotní etapu a včera dojel do cíle těsně před Švýcarem Dariem Colognou. Tentokrát si v cíli odpustil komická gesta, ani nezapumpoval rukama a kousek za čárou si s poraženým soupeřem způsobně podal ruce.

Světový pohár pokračuje koncem týdne sprinterským víkendem v Düsseldorfu, kam vyráží i Češi Dušan Kožíšek, Aleš Razým, Daniel Máka a Jan Bartoň. Do sezony poprvé zasáhne i ženská reprezentace. Bauera a Jakše čeká za dva týdny bruslařská třicítka v Davosu.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud