8. října 2012 • 17:40

Sjezdařka Vonnová chce startovat s muži. Ti namítají: Jde jí jen o reklamu

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americká sjezdařka Lindsey Vonnová má už tolik trofejí a medailí, že si před sebe postavila novou výzvu. O víkendu oznámila, že by ráda soupeřila s muži ve sjezdu Světového poháru v Lake Louise. „Jednou v životě bych chtěla mít šanci proti nim závodit. Annika Sorenstamová to dokázala v golfu a vydláždila cestu ženám. Nežádám o body do Světového poháru. Nic takového. Jen chci šanci závodit,“ řekla sedmadvacetiletá olympijská vítězka ve sjezdu pro New York Times.



Vonnová dominuje ženským rychlostním disciplínám, čtyřikrát vyhrála celkový Světový pohár. Možnost poměřit síly s muži je jejím snem. Jenže celá věc má pár háčků.

Dvojnásobná mistryně světa by musela dostat výjimku ke startu (jinak by teoreticky musela sbírat body v mužských soutěžích), navíc by závoděním na téže trati týden před kláním žen získala nepovolenou výhodu. Její nápad tak na začátku listopadu musí zvážit Rada Mezinárodní lyžařské federace FIS.

Vonnová věří, že se řešení najde, nabízí, že by před ženskými závody vynechala dva tréninky.

„Ale pokud bych pak nesměla startovat se ženami, nešla bych do toho. V Lake Louise se pak jedou dva sjezdy a super-G, takže po pořadí sjezdu a celkové pořadí Světového poháru jsou to pro mě velmi důležité závody a já nechci riskovat,“ dodala závodnice, která uspěla i na mužských lyžích.

Zatímco Vonnová tvrdí, že jí jde o porovnání s chlapy, ti většinou považují její nápad pouze za marketingový tah.

„Záměr Lindsey je absolutně směšný. Také ona moc dobře ví, že by neměla žádnou šanci na umístění do TOP 30. Může jít jen o PR,“ řekl pro Blick například Ital Christof Innerhofer, trojnásobný medailista z posledního mistrovství světa.

Ještě přísnější byl rakouský sjezdař Klaus Kröll. „Velmi pravděpodobně se Lindsey naštvala, že v posledních dnech nebyla hlavním tématem médií ona, ale Maria Rieschová se svou ‚sex-knihou‘.Myslím, že u nás chce startovat jen proto, aby titulky zase patřily jí,“ mínil s odkazem na knihu, v níž Maria Rieschová mluví nejen o motivaci, ale také o tom, jak to chodí v zákulisí Světového poháru.

Každopádně Vonnová si pro poměřování sil vybrala trať, kde mezi ženami dominuje a jež patří mezi mužskými k lehčím. I tak lze předpokládat, že by oproti nejlepším mužům ztratila několik vteřin.

„Záleží na tom, jestli by jela s jedničkou nebo s číslem kolem čtyřicítky. Je strašně moc věcí, které to ovlivňují,“ říkal Ondřej Bank.

Co dalšího si o nápadu americké hvězdy myslí nejlepší český sjezdař? To i další podrobnosti k tématu si můžete přečíst v úterním vydání deníku Sport.

Američanka Lindsay Vonnová se na sjezdovce projížděla bez kombinézy, Teď by chtěla Vonnová nově závodit mezi muži
Američanka Lindsay Vonnová se na sjezdovce projížděla bez kombinézy, Teď by chtěla Vonnová nově závodit mezi muži

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud