6. listopadu 2012 • 19:53

Zemřel lyžař Weisshäutel. Muž, který nastartoval kariéru Neumannové

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po krátké a těžké nemoci zemřel v pondělí Jan Weisshäutel, významná osobnost českého běhu na lyžích. Za týden by oslavil 69. narozeniny. Bývalý závodník, trenér a manažer stál na začátku kariéry Kateřiny Neumannové.



"Ani nemůžu říct, jak mi bude chybět," řekla dnes Neumannová. Právě Weisshäutel ji přivedl k lyžím Madshus, na nichž olympijská vítězka a mistryně světa závodila 15 let, a umožnil jí také trénink pod vedením Stanislava Frühaufa mimo reprezentační družstvo.

Jan Weisshäutel patřil k velkým postavám českého lyžování Jan Weisshäutel patřil k velkým postavám českého lyžováníFoto SLČR

"Zásadně stál u začátku mé kariéry. Ale hlavně zůstal napořád kamarádem," uvedla v tiskové zprávě.

Weisshäutel pracoval i jako servisman a v této roli byl i na mistrovství světa v roce 1974 ve Falunu. "Celý život pomáhal lyžování," řekl bývalý běžec Stanislav Henych, držitel stříbrné medaile právě z tohoto MS.

V posledních sezonách stál Weisshäutel u zrodu Patria Direct Teamu, v kterém se prosazoval mezi elitou dálkový běžců na lyžích Stanislav Řezáč. Ještě v lednu s ním absolvoval estonský Tartu maraton.

Weisshäutel také provozoval firmu Sprint, která na český trh vozila kvalitní lyžařský materiál norských značek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud