24. února 2013 • 10:07

Světový pohár ve skikrosu zhatil sníh, závod v Harrachově byl zrušen

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závod Světového poháru ve skikrosu v Harrachově byl kvůli neustálému sněžení a dnešní špatné viditelnosti zrušen. Po ranní prohlídce trati o tom rozhodla jury.



"Organizační a realizační tým po celou dobu příprav nepřetržitě bojoval s nepřízní počasí. I přes obrovské úsilí všech byla příroda silnější," uvedl šéf organizačního výboru Vít Rosenbaum.

"Nepřálo nám nic. Podmínky byly nepřijatelné, padaly snad trakaře. Horší už to být nemohlo," řekl.

Pořadatele v krkonošském středisku trápily během celého týdne přívaly sněhu, kterého napadlo více než 60 cm. Další nový sníh a silný vítr znemožnily připravit trať na sobotní kvalifikaci, kterou měli závodníci po změně programu absolvovat dnes dopoledne. Od 14 hodin měla následovat finálová část.

Trať se během celého týdne několikrát předělávala. Ještě v sobotu se měnil i start a pořadatelé pracovali celou noc na dnešek. "Měli jsme podmínky od minus patnácti do plus dvou stupňů. Na to se muselo reagovat," uvedl Rosenbaum

Organizátoři s možností zrušení počítali, akce tak nebude ztrátová. "Byli jsme pojištění," prohlásil Rosenbaum. "Není to ale jen o tom týdnu, ale o roční práci celého kolektivu. Spíš než vztek a zoufalství je mi to teď líto," řekl ČTK.

Světový pohár ve skikrosu se v České republice měl jet po sedmi letech. O šanci představit se domácím fanouškům přišel kvůli počasí bývalý dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný vítěz Světového poháru Tomáš Kraus, který chtěl navázat na nedávné prvenství z německého Grasgehrenu.

"Ve spodní části byl sníh promoklý a měkký," komentoval situaci Kraus. V jeho pocitech převládal smutek. "Protože to byla šance ukázat ten náš bezva sport lidem, opravdu jsem se na to hodně dlouho těšil," řekl ČTK.

Čtyři dny bude trénovat v nedaleké Rokytnici nad Jizerou. Pak ho čeká mistrovství světa v norském Vossu, protože byl zrušen také závod SP ve Švýcarsku plánovaný na první březnový víkend.

Harrachov je pro vrcholné zimní akce prokletím. V krkonošském středisku bylo od roku 1997 zrušeno hlavně vinou nepřízně počasí deset závodů lyžařského Světového poháru, vesměs ve skocích nebo letech. Také letos měl Světový pohár v letech potíže, sobotní závod se konal o den později. Příští rok bude v Harrachově mistrovství světa v letech.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud