Martin Hašek
8. ledna 2014 • 14:47

Koukal v Soči nebude: Chtěli mě zaříznout! Petrásek: Za jméno se místo nedává!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžec na lyžích Martin Koukal chybí v nominaci na olympijské hry. Světový šampion z roku 2003, který už tři roky závodí mimo reprezentaci, se nevešel do zatím pětičlenného mužského družstva. Trenér Miroslav Petrásek s ním nepočítá ani pro případ, že by česká kvóta o jedno místo narostla.



Ostrá slova doprovází rozhodnutí reprezentačního kouče Miroslava Petráska nenominovat jediného českého mistra světa v mužské kategorii běžeckého lyžování na olympijské hry.

„Nebylo to dilema. Rozhodly jeho výkony, a jakým způsobem vystupoval v médiích,“ vysvětlil Petrásek.

Definitivní nominaci předcházel předvánoční skandál na Horních Mísečkách. Koukal měl podle svých slov od Petráska slíbeno, že se tam v kontrolním závodě utká o nominaci s ostatními reprezentanty. Z národního týmu ale na závody nikdo nepřijel, Petrásek popřel, že by se jakási národní kvalifikace měla konat, a Koukal to veřejně kritizoval.

„Já jsem to samozřejmě očekával, po tom, co se událo. Mně to nechává naprosto klidným. Já jsem byl zklamaný z toho, co se událo na Mísečkách. Potom jsem pochopil, o co jde. V podstatě to bylo tak, že šance nebyla vážně myšlená. Za tím stojím,“ říká Koukal.

Letenky do Soči si vybojovala čtveřice Martin Jakš, Lukáš Bauer, Aleš Razým a Jiří Magál díky zisku víc než 20 bodů ve Světovém poháru, což bylo hlavní nominační kritérium. Trojnásobný olympijský medailista Bauer se rozhodl v Soči soustředit na závod 15 kilometrů klasicky a vynechá proto skiatlon. Naopak projevil zájem o účast v týmovém sprintu klasicky.

Na návrh trenéra je v týmu také Petr Novák, který v jediné vzájemné konfrontaci v polovině prosince Koukala těsně porazil v závodě FIS Marathon Cupu v Livignu.

„Petr předváděl v průběhu dosavadní sezony velice dobré výkony. V minulých letech, když jsem ho povolal na svěťák nebo i na mistrovství světa, vždy předvedl velice dobrý výkon,“ říká Petrásek.

Koukalovi kouč Petrásek vyčítá, že se nezúčastnil podzimních FIS závodů, kde mohl o své výkonnosti přesvědčit, například prosincového závodu Kontinentálního poháru v St. Ullrichu.

„St. Ullrich byl jasně daný, že tam měl jet,“ říká Petrásek.

Koukal měl zájem v Soči startovat v závodě na 50 kilometrů bruslením, kde před jedenácti lety získal titul mistra světa. Mohl být také variantou do štafety, kde dlouhá léta působil jako finišman a týmu pomohl k vítězství v závodě Světového poháru nebo k bronzovým medailím z minulé olympiády ve Vancouveru. Petrásek ale odmítá, že by si Koukal zasloužil vstřícnější přístup.

„Když se podíváte na výsledky za poslední tři roky, tak tam najdete odpověď. Bohužel, za jméno se místo neuděluje. Je třeba to předvést na závodech,“ řekl Petrásek.

Kromě pěti mužských míst má běžkařský tým pro Soči jistou i nominaci tří žen – Evy Vrabcové-Nývltové, Petry Novákové a Karolíny Grohové. Česko ještě může získat jedno místo. To však každopádně nepřipadne Koukalovi. Petrásek má na dalších místech v pořadí Dušana Kožíška a Ondřeje Horynu.

„Já si kvůli tomu nebudu trhat žíly. Chtěli mě zaříznout, nějakým způsobem se jim to povedlo,“ reagoval Koukal. „Já mám sezonu naplánovanou. Budu si jezdit svoje závody a dokážu veřejnosti výsledky.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud