11. listopadu 2014 • 13:17

Vanessa Mae dostala od FIS čtyřletý trest za podvody před OH

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní lyžařská federace FIS potrestala houslovou virtuosku Vanessu Mae čtyřletým zákazem startů kvůli zmanipulovaným závodům, díky nimž se kvalifikovala na olympijské hry v Soči jako lyžařka. Pětatřicetiletá britská umělkyně, jenž se momentálně v Praze chystá na dnešní vystoupení s tenorem Josém Carrerasem, splnila potřebná kritéria na poslední chvíli a v Soči reprezentovala Thajsko, rodnou zemi svého otce, v obřím slalomu.



FIS se zabývala čtveřicí obřích slalomů, které se letos uskutečnily na žádost managementu houslistky od 17. do 19. ledna ve Slovinsku. Vyšetřování a výslechy svědků funkcionáře přesvědčily, že výsledky závodů byly zmanipulovány tak, aby Vanessa Mae získala potřebné body a mohla v Soči závodit.

Trestu se nevyhnula ani pětice pořadatelů ze Slovinska a Itálie, za podíl na skandálu dostali distanc na jeden až dva roky. FIS navíc o postihu informovala i Mezinárodní olympijský výbor, který může závodnici dodatečně diskvalifikovat z her. Mae má právo se proti verdiktu odvolat k mezinárodní arbitráži CAS v Lausanne.

"Myslím ale, že to pro ni nemá velký význam. Její start (na olympiádě) byl pravděpodobně jen jednorázovou záležitostí. V každém případě jí ale zabráníme v případném startu na příští olympiádě," prohlásil předseda FIS Gian Franco Kasper v rozhovoru pro agenturu AP. ZOH v roce 2018 uspořádá jihokorejský Pchjongčchang.

Britská houslistka brala svůj olympijský projekt velmi vážně už od roku 2010 a v posledním roce dokonce přerušila uměleckou kariéru. V Soči startovala za Thajsko pod příjmením svého otce jako Vanessa Vanakornová, ačkoli po rozvodu rodičů žije od dětství s matkou ve Velké Británii. V obřím slalomu skončila poslední.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud