24. listopadu 2014 • 11:52

Skokanský trenér Schallert: Koudelka bude ještě silnější

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle byl jen začátek. Podle reprezentačního trenéra skokanů na lyžích Richarda Schallerta má za sebou Roman Koudelka nejtěžší závod. Na úvod sezony Světového poháru v Klingenthalu ho zvládnul vítězně a zahájil očekávanou jízdu, kterou naznačovala už jeho podzimní forma.



„Bude ještě silnější,“ věří Schallert. „Toto byl pro něj nejobtížnější závod. Pracoval na stabilitě, vyrovnanosti skoků, techniky. Nyní je velmi vyrovnaný. Poslední špatný skok byl v kvalifikaci v Courchevelu (v půlce srpna – pozn. red.). Nyní dělá při každém tréninku jen dobré nebo velmi dobré skoky. To je základ, na kterém můžete stavět.“

Rakušan Schallert má za sebou už jedno angažmá u českého týmu, působil také u juniorů v Německu a u reprezentace Ruska a Rumunska. Teprve teď se ale jako kouč dočkal vítězství svého závodníka ve Světovém poháru. Koudelka byl po prvním kole v Klingenthalu čtvrtý, ale ve druhém kole dolétl k triumfu.

Roman Koudelka předvedl skvělý výkonFoto ČTK

„Před prvním skokem jsem byl trochu nervozní, ale věděl jsem, že to byl ten nejtěžší skok celého víkendu,“ líčil Schallert. „Taky jsem to Romanovi řekl.

Roman byl taky trochu nervózní, ale skočil za těchto okolnotí velmi dobře. Řekl mi, že ve druhém kole bude uvolněnější. A já věděl, že to tak bude.“

Koudelkovi se pod Schallertem dařilo už při jeho prvním působení v Česku v letech 2006 – 2009. Předloni v zimě za ním Koudelka vyrazil pro radu v období, kdy se trápil. A od léta už zase prohání světovou špičku.

„Roman mi na sto procent věří,“ pochvaluje si Schallert. „Ví, že máme dobrý plán a jde po něm. Jde z něj hodně pozitivní energie. Od prvního dne se mi s ním skvěle spolupracuje. Ale nejen s Romanem, i s dalšími členy týmu. Každý, kdo bude dobře pracovat, se dočká úspěchu. Musí věřit v to, co děláme.“

Podle Schallerta Koudelkovi paradoxně pomohla zdravotní krize, v níž se před rokem kvůli potížím s krční páteří nemohl skoro hýbat. Tehdy zahájil spolupráci s psycholožkou Zdeňkou Sládečkovou, uvolnil se a změnil pohled na svět.

„Je psychicky silnější. Pomohlo mu to. Poznal, že život není jen o skocích. Jsou i jiné velmi důležité věci v životě. Díky tomu je mnohem uvolněnější,“ říká Schallert.

Roman Koudelka předvedl parádní výkon
Roman Koudelka předvedl parádní výkon

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud