18. listopadu 2015 • 14:55

Koudelka nezklame babičku: Bušení do hrudi má povolené

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na každý pohyb si budou muset skokani na lyžích dávat pozor v nové sezoně Světového poháru. Tvrdší předpisy ohledně kombinéz zakazují například tradiční poplácávání stehen, aby se nohavice nemohly posouvat dolů ke kotníkům. Český lídr Roman Koudelka ale o svůj rituál nepřišel. Bušení do hrudi je povoleno.



Nová pravidla mají skoků na lyžích přinést větší férovost. Po loňských skandálních případech, kdy Norové či Rakušané otevřeně porušovali předpisy, čekají závodníky v letošní sezoně přísné kontroly už nahoře na můstku. Po kontrole už se závodník nesmí kombinézy dotknout. Koudelkovo pověstné bušení pěstí do hrudi ale zakázáno není.

„Mám to povolené. Měl jsem z toho obavy. V létě bylo pár kluků diskvalifikovaných za to, že se poplácali po stehnech. Šli jsme za kontrolorem Seppem Gratzerem a potvrdil mi, že to mám povolené,“ líčí Koudelka, který je zvyklý, že se na lavičce před skokem nadechne a motivačně bouchne pěsti do prsou.

„Spadnul mi kámen ze srdce. Je to rituál, dodává mi to sebevědomí. Hlavně, když už to dělám pár let, je těžké to na závodě neudělat,“ říká Koudelka.  „Vzniklo to samo. Když k nám přišel trenér Richie Schallert, dělali jsme to pro zvýšení sebevědomí. Dalo mě to do bojové nálady. Kdybych s tím přestal, nejvíc by trpěla babička, které se to neskutečně líbí.“

Koudelkovi už páteční kvalifikací v německém Klingenthalu začíná sezona Světového poháru. „Nahoře na věži se budou kontrolovat rozkroky. Kdo neprojde, je automaticky diskvalifikovaný. Kdo projde, už se nesmí kombinéz dotýkat, nesmí s nimi manipulovat,“ říká Koudelka.

Češi si slibují, že v nových poměrech budou mít větší šanci vyrovnat se silným státům, které mají dlouhodobou technologickou převahu. „Věřím, že s tím problém nebude, vyrovná se to, nebude tolik prostoru pro podvody a nám slabším státům to pomůže,“ věří Koudelka.

„Ale myslím, že Norové i Rakušani něco vymyslí. Nedávno v Oberstdorfu vzali novou kombinézu a skákali o deset metrů dál. Ale takový rozdíl jako loni to snad nebude.“




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud