15. dubna 2016 • 14:04

Orel Eddie? Díval jsem se na něj jako na blázna, vzpomíná Ploc

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skoro ve všech svých závodech byl poslední, brýle jako popelníky se mu mlžily a kosti mu praštěly pod krkolomnými pády. Film o Orlu Eddiem, bývalém britském skokanu na lyžích Eddie Edwardsovi, ale v kinech boduje. Příběh nešiky, který si šel za svým snem, si bohatě vydělal na rozpočet a už baví diváky i v Česku.



„Já jsem rád, že ten film vzniknul, protože to zpopularizuje skoky na lyžích jako takové. I když Eddie byl spíš taková komická postava, který s těmi popelníky nemohl vidět na odrazovou hranu a měl na rozdíl od nás dvacet kilo navíc,“ usmívá se legendární český skokan Pavel Ploc. „Na druhou stranu musel být odvážný. Byl to sportovec, který byl vždy suverénně poslední a přitom byl slavný. Je jediný takový, kterého znám.“

Edwards začínal jako sjezdař a těsně mu unikla nominace na olympijské hry 1984 v Sarajevu. Pak si vybral skoky na lyžích, vydal se trénovat do Spojených států amerických a nakonec se nominoval na další Hry v Calgary. Tam se potkal s Plocem, který tehdy získal stříbrnou medaili na středním můstku.

VIDEO: Podívejte se na trailer k filmu

„Já jsem se na něj díval trošku jako na blázna. Měl pár kilo navíc, připadal mi strašně legrační,“ líčí Ploc. „Nikdy jsem nevěděl, jestli to myslí vážně, nebo to dělá pro svoje ego. V Calgary na olympiádě mi vážně řekl, že na příští olympiádě už bude mít medaili. Tak jsem na něj zůstal koukat, jestli je normální…“

Snímek vyrobený v britsko-americké koprodukci měl světovou premiéru letos v únoru, v Česku běží od tohoto týdne. Hlavní roli hraje Taron Egerton, Hugh Jackman představuje Edwardsova fiktivního trenéra Bronsona Pearyho. Tržby už překonaly 30 milionů dolarů a pokryly tak rozpočet ve výši 23 milionů dolarů.

Rozhovor s Pavlem Plocem o filmu Orel Eddie čtěte v sobotním vydání deníku Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud