24. října 2018 • 13:52

Nový slalomářský talent z Ameriky: Sommerová si sen plní v Česku

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyrůstala na severovýchodě Spojených států, lyžařskou kariéru ale rozjela v Česku. Sedmnáctiletá slalomářka Elese Sommerová s rodinou přesídlila do země svého tatínka a na startu nové sezony patří k velkým nadějím do budoucna. Už na jejím konci se ale pro ni otevírá šance vyzkoušet si ve Špindlerově Mlýně závody Světového poháru.



„Vyrůstala jsem v New Hampshire a ve Vermontu, chodila jsem na lyžařskou střední školu. Rodiče se chtěli vrátit do Česka, už jsem tu skoro dva roky,“ vysvětluje Sommerová. „Udělala jsem si českou licenci a teď závodím za Česko.“

Sommerová je členkou týmu Záhrobský Racing, v němž ji trénuje bývalý reprezentant Petr Záhrobský. V předminulé sezoně ještě jako starší žačka vyhrála slalomové mistrovství republiky, na jaře pak v kategorii tzv. mladších juniorek do osmnácti let vyhrála celkové pořadí Českého poháru. Zúčastnila se i juniorského mistrovství světa v Davosu, kde ale ve slalomu i obřím slalomu závody nedokončila.

„Mám to tady ráda, užívám si to,“ pochvaluje si Sommerová. „V létě se tu lyžuje snadněji než v Americe, protože sednete do auta a jste za pár hodin v Rakousku na ledovci. V Americe se musí všude lítat.“

Sommerová je členkou juniorského reprezentačního týmu, který se od nové sezony připravuje pod vedením šéftrenéra Jana Fiedlera. Borci na jaře trénovali na ledovci Kaunertal, v létě a na podzim především ve švýcarském středisku Saas-Fee.

„Je to slečna s česko-americkými kořeny, která žije druhým rokem s rodinou v České republice. Rozhodli se, že si svůj americký sen o lyžování splní tady,“ říká Eva Kurfürstová, šéftrenérka ženské reprezentace.

Sommerová bydlí s rodinou v Hostivici a studuje na americké střední škole. S jazykem zatím bojuje.

„V češtině ještě nejsem moc dobrá, pořád se učím. Chybí mi slovíčka a dělám spoustu chyb,“ říká s úsměvem v angličtině.

Mladou závodnici, jejíž idolem je americká fenomenální slalomářka Mikaela Shiffrinová, čeká nabitá sezona. Bude objíždět závody Evropského poháru, může usilovat o účast na mistrovství světa juniorů ve Val di Fassa. A na Evropském olympijském festivalu mládeže EYOF v Bosně a Hercegovině bude hlavní nadějí české výpravy na zopakování úspěchu Nikoly Bubákové, která před dvěma lety získala v tureckém Erzurumu bronzovou medaili v obřím slalomu.

„Ráda bych jezdila dobré výsledky v Evropském poháru a taky bych chtěla ve slalomu závodit na Světovém poháru ve Špindlu,“ plánuje Sommerová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud