27. února 2019 • 15:44

Sundby se dočkal individuálního zlata z MS. Je to velmi emotivní, oddechl si

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžec na lyžích Martin Jonsrud Sundby se dočkal prvního individuálního titulu mistra světa. Norský trojnásobný vítěz Světového poháru dnes v rakouském Seefeldu triumfoval na trati 15 kilometrů klasickou technikou.



Čtyřiatřicetiletý Jonsrud Sundby ve slunečném a teplém počasí stupňoval tempo a vyhrál o 2,9 vteřiny před Rusem Alexandrem Bessměrtnychem, který na mezičasech vedl od pátého kilometru. Bronzovou medaili vybojoval Fin Iivo Niskanen.

Čtyřiatřicetiletý Sundby ve slunečném a teplém počasí stupňoval tempo a vyhrál o 2,9 vteřiny před Rusem Alexandrem Bessměrtnychem, který na mezičasech vedl od pátého kilometru. Bronzovou medaili vybojoval obhájce titulu Fin Iivo Niskanen.

Z českých reprezentantů skončil nejlépe Michal Novák, který obsadil 39. místo s odstupem 3:23,7 minuty.

Sundby byl dvakrát členem vítězné norské štafety na MS, ale v individuálních startech dosud sbíral jen druhá a třetí místa. Na patnáctce v Seefeldu se od začátku pohyboval ve špičce a v polovině trati na Bessměrtnycha ztrácel přes 18 vteřin.

Ve druhé části závodu ale pomalu z náskoku ruského lyžaře ukrajoval, dva kilometry před cílem už prohrával jen o vteřinu a půl. Měl výhodu, že jel až mezi posledními hvězdami, dokázal ještě zrychlit a zvítězit.

"Je to velmi emotivní," uvedl dojatý Sundby. "Uběhlo hodně času, než jsem to dokázal. Věděl jsem, že jedu na medaili, ale netušil, že na zlato. Dokázali jsme to dohromady se skvělým servisem a děkuji lidem, kteří mi věřili."

I mistr světa na klasické patnáctce z předloňského šampionátu v Lahti Niskanen dlouho figuroval pod stupni vítězů, ale v závěru vybojoval bronz.

Muži - 15 km klasicky:

1. Sundby (Nor.) 38:22,6, 2. Bessměrtnych (Rus.) -2,9, 3. Niskanen (Fin.) -20,4, 4. Larkov (Rus.) -22,8, 5. Tönseth (Nor.) -24,3, 6. D. Cologna (Švýc.) -32,4, 7. Röthe (Nor.) -33,9, 8. Bolšunov (Rus.) a Musgrave (Brit.) oba -58,5, 10. Iversen (Nor.) -1:00,5, ...39. M. Novák -3:23,7, 42. Rypl -3:36,2, 49. Fellner -3:59,4, 66. Knop (všichni ČR) -5:13,1.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud