4. ledna 2009 • 17:10

Tour de Ski už se k nám možná nevrátí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tour de Ski v běhu na lyžích, jejíž třetí ročník dnes vyvrcholil atraktivními stoupáními na sjezdovce ve Val di Fiemme, čekají možná příští sezonu velké změny týkající se pořadatelství jednotlivých etap.



Mezinárodní lyžařská federace (FIS) chce s běžkařským seriálem výrazněji proniknout na ekonomicky atraktivní trhy v Německu, Švýcarsku či Rakousku, což může vyřadit z programu české organizátory.

"Byly to skvělé závody. Z formátu Tour jsem nadšen, ale kriticky vidím výběr míst etap," citovala dnes agentura SID prezidenta FIS Gian Franka Kaspera. "Musíme dostat Tour také do jiných zemí, jako jsou Rakousko a Švýcarsko. Samozřejmě přáli bychom si i další štaci v Německu," dodal Kasper.

Letošní ročník Tour startoval poprvé v německém Oberhofu, který získal garanci zahajovacího místa série až do roku 2013. Jistotou je také, že i v budoucnu obstará finále stoupání na sjezdovce Alpe Cermis v Itálii.

Stejně jako v minulém ročníku se jely etapy Tour na českém území. Letos se konal sprint na Výstavišti v Praze a další dva závody v Novém Městě. To se však může pro příště změnit. "Registrujeme zájem ze Švýcarska, z Lichtenštejnska a z několika německých středisek," uvedl ředitel běžkařské sekce FIS a jeden z duchovních otců Tour Jürg Capol.
Podle agentury SID se již ozvala s přáním pořádat etapy běžkařské Tour švýcarská města Davos a Curych, německá střediska Oberstdorf a Ruhpolding a Rakušané ze Salcburku a Ramsau. "O místech pro příští Tour budeme debatovat až do května. A budeme zohledňovat také geografické aspekty," uvedl Capol.

Podle něj se Praha a Nové Město jako organizátoři "výrazně zlepšili", údajně jsou ale mezi běžci a týmy terčem kritiky kvůli horší dosažitelnosti a tedy náročnému cestování.

Bez ohledu na to, kde se Tour pojede, zůstane nejlukrativnějším podnikem pro běžce na lyžích. Celková dotace 930.000 švýcarských franků (zhruba 16,5 milionu korun) zajistila například vítězům devětkrát vyšší odměnu než u běžného závodu Světového poháru (na TdS 131.250 franků - asi 2,3 milionu korun). "Všechny smlouvy s hlavními partnery jsou podepsány minimálně do roku 2011," uvedl k ekonomickému zajištění Capol.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud