18. listopadu 2010 • 12:16

Bauer jde na to! Světový pohár startuje v Laponsku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

O víkendu v Laponsku, v zemi takřka věčného sněhu a ledu, začne závodem Světového poháru sezona v běhu na lyžích, jejímž vrcholem bude mistrovství světa na přelomu února a března v Mekce běžeckého lyžování v Oslu.



Úvodní závod v Gällivare, zhruba 70 kilometrů severně od Polárního kruhu, může leccos napovědět o rozložení sil, přesto druhý muž loňského celkového pořadí Lukáš Bauer pojede po nemoci a jeho hlavní rival a vítěz SP Petter Northug kvůli zdravotním potížím start ještě zvažuje.

"Měli jsme dostatek sněhu už v říjnu a aktuálně máme na tratích skoro půl metru," uvedl šéf tratí Kjell Nordmark. Předpověď počasí hovoří o dalším sněžení.

"A má mrznout kolem mínus pět stupňů, takže jsme velmi pozitivně naladěni a už se těšíme. Jsme rádi, že se k nám Světový pohár zase vrátil," uvedl.

Aktuálně se však v osmnáctitisícovém Gällivare, které bude hostit klání nejlepších běžců na lyžích na světě popáté, pohybují teploty k mínus dvaceti stupňům celsia.

Na startu budou běžci z šestadvaceti zemí a velká pozornost bude upřena na domácí favority a obhájce vítězství z téhož závodu z roku 2008 Marcuse Hellnera, třetího muže loňského celkového pořadí SP, a Charlotte Kallaovou, kteří budou na domácí trati opět velmi silní.

Kallaová v Gällivare vyrůstala a Hellner se do Laponska přestěhoval z jihu Švédska kvůli lepším tréninkovým podmínkám.

Na programu jsou sobotní závody s intervalovým startem na 10 km pro ženy a 15 km pro muže volnou technikou a nedělní štafety.

Dvojnásobný bronzový medailista z olympiády ve Vancouveru Bauer původně uvažoval, že by kvůli tréninkovému výpadku závody v Gällivare vynechal, ale nakonec se rozhodl, že pojede.



Vynechá však štafetu na 4x10 km, do níž tak nastoupí Martin Jakš, Jiří Magál, Dušan Kožíšek a Martin Koukal. Všech pět mužů pojede sobotní volnou patnáctku, do závodu žen zasáhnou tři reprezentantky Eva Nývltová, Iva Janečková a Klára Moravcová. Čtvrtá žena odpovídající výkonnosti do štafety v českém týmu není.

Je velmi pravděpodobné, že Northug svou formu po nemoci testovat nebude, neboť při testovacích národních závodech v Beitostölenu minulý víkend vyhořel a hned potom ulehl s nemocí. Ze světové špičky bude chybět už pouze Aino Kaisa Saarinenová z Finska, čtvrtá žena loňského SP, která má zraněné rameno z nedělního pádu v tréninku.

"Hned když jsem vstala, tak jsem věděla, že to je špatné," řekla Finka, která se vážně zranila vůbec poprvé v kariéře a bude ze hry kolem třech týdnů.Celkové vítězství mezi ženami bude obhajovat Polka Justyna Kowalczyková, držitelka všech medailí z olympijských her ve Vancouveru.

"Konečně už je konec tréninku a začnou závody. Ale je pravda, že po olympijské sezoně se psychicky zkoncentrovat na další rok je stále těžší a těžší," připustila sedmadvacetiletá lyžařka. Na paty jí určitě budou šlapat Norka Marit Björgenová, která ale také byla před sezonou nemocná, či Slovinka Petra Majdičová.

Pro běžce bude v letošní sezoně vrcholem nejen mistrovství světa na slavném Holmenkollenu, ale také Tour de Ski na přelomu roku, které Bauer už dvakrát vyhrál a chce opět útočit na nejvyšší pozici.

Tentokrát ale v programu etapového závodu nejsou klání na územím České republiky, ve Vesci v Liberci se však pojede sprint Světového poháru 15.-16. ledna.V Gällivare v sobotu poběží jako první ženy v 10:45, muži se postaví na start ve 12:30. Stejně začínají i nedělní štafety.

Program SP v běhu na lyžích 2010/2011

20.-21. listopadu, Gällivare (Švéd.): 15 km mužů, 10 km žen (volně);

štafety 4x10 km mužů a 4x5 km žen,

26.-28. listopadu, Kuusamo (Fin.):

sprint mužů, žen (klasicky); 10 km mužů a 5 km žen (klasicky), 15 km mužů a 10 km žen (volně - handicapově),

4.-5. prosince, Düsseldorf (Něm.):

sprint mužů, žen (volně); tým sprint mužů a žen (volně),

11.-12. prosince, Davos (Švýc.):

15 km mužů, 10 km žen (klasicky); sprint mužů, žen (volně),

18.-19. prosince, La Clusaz (Fr.):

30 km mužů, 15 km žen (volně - hromadný start); štafety 4x10 km mužů a 4x5 km žen,

Tour de Ski (31. prosince.- 9. ledna):

31. prosince - 1. ledna, Oberhof (Něm.): prolog 3,75 km mužů, 2,5 km žen (volně); 15 km mužů, 10 km žen (klasicky - handicapově),

2.-3. ledna: Oberstdorf (Něm.):

sprint mužů, žen (klasicky); skiatlon mužů 2x10 km a žen 2x5 km,

5. ledna, Toblach (It.):

sprint mužů, žen (volně)

6. ledna, Cortina - Toblach (It.):

35 km mužů, 16 km žen (volně - handicapově),

8.-9. ledna, Val di Fiemme (It.):

20 km mužů, 10 km žen (klasicky - hromadný start); 9 km mužů, 9 km žen (volně - finále Tour de Ski, výběh na Alpe Cermis),

15.-16. ledna, LIBEREC (Vesec):

sprinty mužů, žen (volně), tým sprint mužů a žen (klasicky),

22.-23. ledna, Otepää (Est.):

15 km mužů, 10 km žen (klasicky); sprint mužů, žen (klasicky),

4.-6. února: Rybinsk (Rus.):

skiatlon mužů (2x10 km), žen (2x5 km); sprint mužů, žen (volně); štafety 4x10 km mužů a 4x5 km žen,

19.-20. února, Drammen (Nor.):

15 km mužů, 10 km žen (klasicky); sprint mužů, žen (volně),

12.-13. března, Lahti (Fin.):

skiatlon mužů (2x10 km) a žen (2x5 km); sprint mužů, žen (klasicky),Finále SP:

16. března, Stockholm (Švéd.):

sprint mužů, žen (klasicky),

18.-20. března, Falun (Švéd.):

3,3 km mužů, 2,5 km žen (klasicky); skiatlon mužů (2x10 km), žen (2x5 km) a 15 km mužů, 10 km žen (volně).

Mistrovství světa: 22. února - 6. března, Oslo (Nor.).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud