25. března 2012 • 05:00

V Mekce rychlobruslení fandí všem. V oranžovém moři nechybí ani královna

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Jarní počasí láká ven, přesto se hala Thialf plní až po okraj rychlobruslařskými fanoušky. Ti nizozemští se předhánějí v šílenosti oranžových kreací. Mistrovství světa na jednotlivých tratích v Heerenveenu je svátkem, při němž v hledišti nechybí ani královna Beatrix.



Aspoň šála je nutností. Originalitě se však meze nekladou, a tak se hodí reflexní vesta, montérky, lesklé sako či punčocháče. Na hlavu patří klobouk se světélky, rolničkami nebo upletený z balonků, k tomu na krk boa.

Miminko v kočárku zakrývá aspoň oranžová deka. Čím řvavější barva je, tím lépe. Vítejte na rychlobruslení v jeho Mekce, nizozemském Heerenveenu.

„Hodně bruslařů se sem těší, diváci tady ženou kohokoli. Je to hezčí, než když jedete před prázdnou halou, ale někdy mě to trochu znervózňuje. Když jedu s Nizozemkou, je to fakt rambajs. Když se ozvou všichni, člověkem to projede,“ líčí rychlobruslařka Karolína Erbanová.

Tady se paří a slaví...
Video se připravuje ...

Ačkoli lístky stojí až 1360 korun na den, bývá na mistrovství světa jednotlivých tratí přinejmenším na stání vyprodáno. Vyhrává tu tradiční dechová kapela, která cestuje autobusem s pípou uprostřed.

Proudy piva se nezastaví ani ve stanech kolem haly, jež duní hudbou, která rozhýbává i lidi venku. Tedy ty, kteří nejsou alkoholem znavení. Nebo ty, již se usadili u zdi, nasávají sluníčko a sportovní akci mění v piknik.

V Heerenveenu panuje na mistrovství světa v rychlobruslení parádní atmosféra
Video se připravuje ...

Při každovečerní veselici halasí i obří stan na náměstí u radnice, kde se konalo slavnostní představování týmu při zahájení šampionátu.

Nizozemská královna Beatrix v hledišti rychlobruslařské haly v Heerenveenu při mistrovství světaFoto Reuters

Když se však oranžové moře naleje do ochozů, je to síla. Zvuková vlna provází závodníky kroužící po oválu, s finišem každého závodu narůstá tak, že na kůži naskakuje husina. Kdo chce vidět, musí si stoupnout jako všichni okolo.

„Takový je Heerenveen při velkých závodech vždycky. Atmosféra je fantastická. Fandí se všem. Rychlobruslení je tu druhý nejpopulárnější sport po fotbale, pro místní je hodně důležité, aby uspěli,“ říká trenér Petr Novák.

Domácí závodníky přijíždí podpořit i královna Beatrix, která si tak aspoň ušetří telegram pro krále dlouhých tratí Svena Kramera, jenž ovládl závod na 5000 metrů. „Vyhráváte tak často, že už nevím, co psát,“ gratuluje mu radši přímo.

Nizozemci mají rychlobruslení rádi...
Nizozemci mají rychlobruslení rádi...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud