Ivo Pospíšil
28. března 2013 • 15:15

Přetížil Novák Sáblíkovou? Takovou kritiku mám rád, brání se trenér

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
Slavia - Baník: Jurásek krásně prostřelil Markoviče, 5:0!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má za sebou těžkou sezonu. I přes bolavá záda ale byla pro českou rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou úspěšná. Na MS ovládla závod na 5000 metrů, vyhrála i Světový pohár. „Poznala jsem, že musím poslouchat své zdraví,“ přiznala při hodnocení skončeného ročníku. A zastala se i trenéra Petra Nováka, kterého někteří fanoušci kritizovali, že prý svou svěřenku přetěžoval.



Od čtvrtka ji čeká čtrnáctidenní pobyt v lázních. „A cítím, že je potřebuju,“ řekla Martina Sáblíková po návratu z MS v Soči, kde získala titul světové šampionky v distanci na pět tisíc metrů.

„Vzhledem k tomu jak dopadlo MS, tak to pro mě byla fantastická sezona,“ uvedl kouč Petr Novák.

Ač urvala desátý titul mistryně světa a krátce před tím slavila i sedmý titul ve Světovém poháru, nebylo to nic snadného. Hlavně kvůli bolavým zádům, které letos Sáblíkovou trápily.

„Když sportovec nebojuje se soupeřkami ale i zdravím, tak je to něco jiného. Mám nové zkušenosti a i když to hodně bolelo, tak jsem ráda, že přišly. Člověk se z toho může jen poučit,“ uznala Sáblíková.

Kvůli zdravotním potížím musela vypustit i MS ve víceboji v Hamaru. Avšak na konci sezony, na MS v Soči se zaskvěla nejen vítězstvím, ale i náskokem 8,65 vteřin na druhou Ireen Wüstovou.

Problémy přibývají se stářím

„Víme, že když sportovec stárne, promiň Martino, tak musí na svém těle jinak pracovat,“ žertoval Novák. „Je to o cvičení a masážích. Nesmíme už řešit problém ale předcházet mu,“ plánuje.

„Když mi bylo osmnáct, věděla jsem, že to přijde,“ připustila i Sáblíková. „Teď to přišlo a já stejně nebyla připravená. Musím si dávat pozor, v tom jak to tělo stárne, tak je to náročnější,“ uznala.

„Vzdát mě to však nenapadlo. Já jsem blázen, vždy když něco takového přišlo, říkala jsem si, že to musí přejít a ustoupit. Nyní jsem však poznala, že to tak není a musím to konzultovat s doktory. Ale že bych to vzdávala? Taková nejsem,“ řekla Sáblíková, která na základě svého zdraví i určí, zda bude v létě pokračovat v cyklistice.

Na závěr se pak zastala trenéra Nováka, který se ohradil proti kritice, že by svou svěřenky přetěžil.

„Samozřejmě čtu i diskuze pod články a mám strašně rád ty lidi, který tam píšou sedm let, že Novák Sáblíkovou sežere a že příští rok už nebude závodit. A píše to sedm let," ohradil se Novák.

"Ukažte mi trenéra, který chce mít nejlepšího svěřence na světě, že někdy něco přetáhl. Pokud já nebudu s Martinou trénovat na její hraně, tak nebudeme mít mistryni světa," argumentoval.

"Být nejlepší na světě vyžaduje maximální tréninkovou píli, koncentraci, disciplínu a srovnanou hlavu. A když se pak něco stane, tak je pak jednoduché říct: Novák, to je ras, on ji sežral,“ bránil se trenér.

Svého kouče se zastala i Sáblíková: „On za to nemohl, to byla moje hlava, že si někdy přidávám,“ doplnila k tomu rychlobruslařka.

O Sáblíkové se od závěru minulého roku navíc točí dokument, který zmapuje její cestu až na olympijské hry v Soči (včetně nedávno skončeného MS). Premiéru bude mít podzim roku 2013 a bude volně navazovat právě na Hry, kde bude česká rychlobruslařka obhajovat tři medaile.

Martina Sáblíková se zlatou medailí po vítězství v závodě na 5000 metrů na MS v Soči
Martina Sáblíková se zlatou medailí po vítězství v závodě na 5000 metrů na MS v Soči

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud