31. října 2014 • 13:22

Erbanová po první přípravě bez Sáblíkové: Byl to velký životní skok!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zřejmě zlomová sezona v kariéře čeká rychlobruslařku Karolínu Erbanovou. Dvaadvacetiletá česká reprezentantka se v létě rozhodla opustit tréninkovou skupinu Petra Nováka v čele s hvězdnou Martinou Sáblíkovou a přesunula se do Nizozemska. Erbanová se stala členkou týmu Continu, momentálně se tak připravuje například i s hlavní rivalkou Sáblíkové Ireen Wüstovou.



„Skok to byl veliký. Nejen sportovní, ale i životní," řekla Erbanová na dnešní tiskové konferenci v Praze. Základní podmínkou totiž bylo, že se do Nizozemska přestěhuje.

„Přijali mě super. Ani jsem to až tak (dobré) nečekala. Jsem spokojená, holky mi pomáhají. Je to pozitivní změna a doufám, že se to projeví v mojí kariéře," přála si Erbanová.

K přesunu se rozhodla hlavně proto, aby se mohla více zaměřit na trénink sprinterských tratí 500 a 1000 metrů. Sáblíková je totiž specialistkou hlavně na dlouhé závody. „Právě z toho pohledu došlo ke změnám v tréninku, jde více do výbušnosti. Velké jsou ale hlavně v technice," uvedla Erbanová, která i proto očekává na začátku sezony problémy na pětistovce.

„Možná bude trvat, než si vše sedne," řekla. Její odchod do zahraničí ale poznamenal vztahy se Sáblíkovou a hlavně s koučem Novákem. „Není to ideální situace, to vidí všichni. Obavy tam trochu jsou. Martina byla předtím osm let dennodenně v mém životě," přiznala Erbanová. Teď se se svou dlouholetou parťačkou osobně potká až v polovině listopadu v Japonsku, kde odstartuje Světový pohár.

„Těším se ale na to. Martinu jsem sledovala při cyklistice a fandila jsem jí. Pořád jsem z Česka. Sleduju juniorky, jestli zajely limity. Všichni chceme povznést české bruslení," podotkla. Zároveň věří, že i Novák časem pochopí, proč odešla. „Uvědomuju si, že on s Martinou vytáhli bruslení. Jinak by tady už nebylo. Neutíkám nevděčně pryč, jsem si vědoma jeho pomoci a zásluh," řekla Erbanová.

S Novákem navíc bude muset i nadále spolupracovat. On je totiž reprezentačním trenérem a oficiálně ji musí přihlašovat na závody. Navíc se zvyšuje počet reprezentantek, které mohou v SP startovat. Vedle Sáblíkové a Erbanové se zlepšují i Nikola Zdráhalová a Natálie Kerschbaummayr.

„Tahle situace nastala v českém bruslení poprvé. Musí se to nějak ošetřit, nastavit spolupráci. Holky zajely limity a za chvilku nás bude víc než míst. Přijdou normální kvalifikace, to je v pořádku. Jako v ostatních zemích," řekla Erbanová, která se s Novákem před nedávnem osobně setkala a dohodli se na spolupráci na začátku sezony. „Zatím jsme se bavili o prvních čtyřech Světových pohárech. Pak se uvidí," uvedla.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud