27. července 2011 • 17:45

Kamarád si před Petersonem ustřelil hlavu. On to zopakoval

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten pohled mu nedal spát. Vešel do pokoje a jeho kamarád si před ním ustřelil hlavu. Stříbrného akrobatického skokana z olympiády ve Vancouveru Jereta Petersona (†29) pronásledovaly podobně hrůzné zážitky celý život. Až se jim vzepřel podobně, jako jeho přítel – v úterý večer se střelil do hlavy.



Říkalo se mu Speedy – když jako jedenáctiletý kluk začal trénovat s týmem freestylových lyžařů, měl obří helmu a černobíle kostkované oblečení, takže ostatním připomínal automobilového závodníka.

Ta přezdívka k Petersonovi seděla – do všeho šel na plný plyn, před ničím se nezastavil. Když se poprvé postavil na tréninkový můstek, podařila se mu jenom půlka salta a on zahučel do vody přímo po hlavě. Všichni se vyděsili, jenže on vylezl na můstek znovu: a vysekl bezvadný skok.

Jeho kariéra strmě rostla, on však v sobě stále dusil démony z dětství. Když mu bylo pět let, přišel při autonehodě zaviněné alkoholem o sestru. Podle matky byl obětí sexuálního zneužívání.

Na horské dráze adrenalinu

"Nejsem si vůbec jistý, jestli je to pravda," tlumil šokující odhalení. A dál jel na horské dráze adrenalinu. Ve dvanácti skákal to, na co si netroufali mnozí dospělí, v šestnácti byl v národním týmu a ve dvaceti v tom olympijském.

Akrobatické skoky nebyly zdaleka jediným zdrojem vzrušení v jeho životě. Miloval skákání s padákem, při šílené jízdě na kole skoro letěl rychlostí 250 km/hod. Balil ženské, hodně pil. A nejel v tom sám.

Ten pohled nikdy nezapomněl

Když se jeho starý kámoš Trey Fernald nastěhoval k němu do baráku, Peterson mu dal jedno pravidlo: žádné drogy. Podle Petersonova vyprávění přišel Fernald 26. června 2005 domů se zorničkami velikosti měsíce a rvavou náladou.

Lyžař nařkl svého kamaráda, že je zfetovaný. Ten odešel do svého pokoje a vzal si pistoli. Když Peterson vešel do místnosti, aby ho zkontroloval, Troy si přiložil hlaveň k hlavě a zmáčkl spoušť.

Čtyřiadvacetiletý mladík už nikdy nezapomněl na hrůzný pohled na Fernaldovo oko letící z jeho hlavy.

Hurikán v baru

O osm měsíců později stál nahoře nad můstkem v olympijském Turíně. Jako favorit byl před finálovým skokem třetí. Na tuhle chvíli si šetřil svůj "Hurikán", šílený skok s pěti vruty. Točil, točil, na doskoku si ale sáhl rukou na zem a rázem z toho bylo až sedmé místo.

Večer hodně pil a nakonec vypálil pěstí svému kamarádovi. Následovalo vyloučení z týmu a potupný odjezd z olympiády. A pak spousta dalších nocí s chlastem... Jednoho večera pak zavolal matce, že už nemůže dál, že nechce dál žít.

Ukončit tu bolest

Vzala ho do nemocnice, dostal antidepresiva, jenže všechno marné. V roce 2007 sedí v autě na parkovišti, při ruce flašku s chlastem, prášky, lepící pásku a zahradní hadici. S jejich kombinací chce udělat to, co viděl před dvěma lety Fernalda.

V tom mu někdo zaťuká na okýnko, v ruce pistoli. Kolem procházející policista mu zachránil život. Peterson dostává novou chuť žít, trénovat a za tři roky vybojuje vysněnou olympijskou medaili.

Vancouverské stříbro ho hřeje ovšem jenom něco přes rok. Zase propadá do depresí a jediné východisko nachází opět v ukončení všeho trápení. "Vůbec jsem se nebál," vyprávěl jednou o svém prvním sebevražedném pokusu.

"Byl jsem úplně v pohodě s tím, že se zabiju. To je to, co vás opravdu vyděsí. Cítíte se bláznivě. Jediné, co jsem chtěl, bylo ukončit tu bolest."

Teď už se to "Speedymu" podařilo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud