3. prosince 2011 • 18:18

SP v Lillehammeru: Koudelka s Hlavou skončili těsně za medailí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roman Koudelka skončil čtvrtý ve druhém závodě Světového poháru skokanů na lyžích v Lillehammeru a o jednu pozici vylepšil svůj výsledek za zahajovacího dílu z minulého týdne v Kuusamu. Na norském můstku navíc české jedničce nečekaně skvěle sekundoval Lukáš Hlava, který poprvé v životě pronikl do elitní desítky a skončil pátý.



Bodoval i sedmadvacátý Jakub Janda. Do druhého kola nepostoupil z českého kvarteta pouze šestnáctiletý Vojtěch Štursa, který při své premiéře v hlavním závodě obsadil mezi padesátkou účastníků 49. místo.

Stejně jako v Kuusamu zvítězil Rakušan Andreas Kofler, který si k sedmému triumfu v kariéře pomohl rekordem můstku 105 metrů z prvního kola. Druhý skončil Richard Freitag z Německa před Polákem Kamilem Stochem, který v druhém kole odsunul o jedno místo oba české reprezentanty.

SP v Lillehammeru: Koudelka s Hlavou skončili těsně za medailíFoto EPA

Koudelka za ním zaostal o 1,1 bodu, Hlava, který minule ve Finsku neprošel ani do druhého kola, ztratil další 1,7 bodu. Jeho dosavadním maximem přitom bylo 15. místo z prosince 2009 v Oberstdorfu, pak byl ještě o dva týdny později 16. v Sapporu; tím ale výčet umístění sedmadvacetiletého skokana ve dvacítce končí.

O pět let mladší Koudelka, který úvodním pokusem předvedl třetí nejdelší skok dne 99,5 metru, těsně atakoval své maximum v SP, kterým je třetí místo z lednového závodu v letech v Harrachově. Po dvou závodech mu patří v pořadí SP páté místo, Hlava je osmý.

Mezi oběma koly mužského závodu byla jako historicky první vítězka ženského SP korunována Američanka Sarah Hendricksonová. Sedmnáctiletá suverénka závodu v Lillehammeru předvedla dva nejdelší skoky dne 100,5 a 95,5 metru a opanovala dámskou pohárovou premiéru nové olympijské disciplíny s drtivým náskokem téměř 30 bodů před Coline Mattelovou z Francie. Třetí skončila Němka Melanie Faisstová.

Z dvojice českých reprezentantek se probojovala do druhého kola pouze Vladěna Pustková. Předvedla skoky dlouhé 85,5 a 74,5 metru a získala dva body za 29. místo. Lucie Míková obsadila 37. pozici.

SP v Lillehammeru: Koudelka s Hlavou skončili těsně za medailí
SP v Lillehammeru: Koudelka s Hlavou skončili těsně za medailí

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud