13. června 2012 • 13:27

Bobisté zahajují přípravu: Chceme být v elitní TOP 6

Autor: Martin Bohman
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

O víkendu 9. a 10. června 2012 zahájili čeští bobisté intenzivní přípravu na sezonu 2012/2013. Kondičně objemovou fázi střídají těžké váhy v posilovně, rychlostní tréninky a nezbytný startovní trenažér.



"Loni to vypadalo, že z tunelu cesta nepovede. Nastavili jsme tak přísná úsporná pravidla, že ani A tým nemohl odjezdit všechny závody světového poháru", říká hospodář bobové sekce Českého svazu bobistů a skeletonistů a aktuálně nejkvalitnější český brzdař Jan Stokláska.

Peníze se musely ušetřit zejména na ME a MS. To jsou výsledky, které jsou zajímavé pro resorty i sponzory. A vyplatilo se, na ME v německém Altenbergu posádky Vrba-Stokláska zajela 11. místo a ve čtyřbobu společně s Hladíkem a Bohmanem se probojovaly dokonce do TOP 10.

V obou závodech tak byly nejlepší posádkou ze států, které nemají vlastní ledové koryto a jejich tréninkové možnosti jsou tak diametrálně odlišné od jejich soupeřů z Ruska, Švýcarska, Německa či Rakouska. "Chceme prolomit umístění kolem desítky a nakouknout mezi nejužší elitu", prohlašuje Jan Vrba, v současnosti jediný pilot ve světovém poháru.

"Zkušenosti na to již mám, příprava probíhá také dobře. Chceme navázat na nedávné superúspěchy Ivo Danileviče (1. na ME 2007 a 6. na MS 2008) a provětrat stojaté vody na stupních vítězů, kde se střídají jen Němci, Rusové a Američani."

Že je to reálné, naznačil na letošním MS např. Holanďan van Calker, který se v průběhu čtyřech finálových jízd protlačil až na 4. místo. Našim zde uniklo 10. místo o pouhé 2 desetiny sekundy.

Čeští bobisté před startem závodu
Čeští bobisté před startem závodu

"Pomoci by nám mohlo i letošní odpovídající nastavení financování sportu a náklonost sponzorů, zejména firmy Agrofert Holding a.s., Atex Sportswear, Frodl Group, DB Schenker a dalších. Neopomenutelnou podporu dostáváme i z resortních středisek, tedy Centra sportu Ministerstva vnitra a Dukly. Jejich důvěra a pomoc nás zavazuje a motivuje", doplňuje místopředseda bobové sekce a člen posádky čtyřbobu Martin Bohman.

A dodává: "Díky této podpoře jsme si mohli dovolit i úpravu dvojbobu, na kterém jezdíme již 10 let. Za stejnou dobu ostatní piloti dostanou 3, ale třeba i 20 nových bobů. Mělo by nám to pomoci s konkurenceschopností i v závodech dvojek, kde jsme materiálově zaostávali."

Další motivací je rozšíření národního týmu, a to jak v rámci evropského poháru, kam by letos měli naskočit nové naděje, tak i poháru světového, kde je hlavním želízkem v ohni coby druhý pilot Vláďa Hladík. "Dvojnásobná účast ve světovém poháru je pro nás důležitá zejména s ohledem na blížící se olympiádu v Soči, kde chceme mít opět alespoň tři posádky", prozrazuje strategii předseda svazu Milan Sejkora.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud