20. listopadu 2012 • 13:15

Chuďasové ze severské kombinace před sezonou: Chceme medaili!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V paradoxní situaci vstupují do nové sezony reprezentanti v severské kombinaci. Kvůli šetření měli na letní přípravu o polovinu méně peněz, jenže tým je ve formě a závodníci v čele s talentovaným Miroslavem Dvořákem chtějí útočit na stupně vítězů ve Světovém poháru i na mistrovství světa ve Val di Fiemme.



Reprezentační trenér Luděk Šablatura si před začátkem zimy musel povzdechnout: „Přišli jsme o padesát procent finančních prostředků oproti minulému roku. Museli jsme se přizpůsobit. Prostě jsme se s tím nějak prali a nějak to zvládli.“

Chudý tým paradoxně v létě dosáhnul na výsledky, které mu dávají solidní naděje pro zimu. Zářil především pětadvacetiletý Miroslav Dvořák, který skončil druhý v Oberwiesenthalu a celkově čtvrtý v letní sérii Grand Prix. Minulý týden navíc dojel druhý v kontrolním závodě v Lillehammeru za účasti nejlepších Norů a Rusů.

„Ostrý start přijde, ale kontrolní závod mi dodal klid,“ pochvaluje si Dvořák. „Takhle připraven jsem před prvním závodem ještě nebyl. Ve Světovém poháru se chci prát o desítku a sem tam zajet bednu. To by se mi líbilo…“

Světový pohár v severské kombinaci startuje o víkendu prvními dvěma závody v norském Lillehammeru. Reprezentace musela v létě improvizovat, protože na přípravu měla jen 1,5 milionu korun, o polovinu méně než v minulé sezoně. Tým si ovšem poradil.

Češi strávili začátek léta doma v Liberci a Harrachově a až v závěrečné fázi se přesunuli do zahraničí. Podařilo se jim taky zkrátit pauzu mezi tréninkem na umělé hmotě a na sněhu na pouhý týden. Zároveň si také vyzkoušeli nový areál v ruském Soči, kde se chystá zimní olympiáda 2014.

„Peníze do toho cpou. Je vidět, že betonem a železem nešetří. Přijížděli jsme ve dvě ráno a bylo vidět, jak lítají jiskry. Makají nonstop,“ popisuje Dvořák.
Před zimou je český tým nezvykle sebevědomý, a to i s výhledem na světový šampionát ve Val di Fiemme na přelomu února a března.

„Na mistrovství světa chci bojovat o medaile. Nic jiného v mém věku nepřichází v potaz,“ říká jedenatřicetiletý Tomáš Slavík, který v minulé sezoně vystoupil na stupně vítězů v závodě Světového poháru v Klingenthalu, kde skončil třetí.

„Medaile? Taky bych ji chtěl,“ přizvukuje Pavel Churavý, nejzkušenější závodník z týmu, kterého však v létě trápilo bolavé lýtko.

S nejlepší formou jde ale do prvních závodů nejmladší z české trojice. Miroslav Dvořák už má doma tři bronzové medaile z juniorských světových šampionátů v letech 2005 a 2006. Tentokrát by rád uspěl i mezi seniory.

„Já bych chtěl vyhrát,“ říká Dvořák otevřeně. „Bronz mám, potřebuju něco jiného. Stříbro, nebo zlato…“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud