22. února 2013 • 18:28

Létající dámy: Šampionát ve Val di Fiemme zvládly, teď už čeká Soči

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žena, která v minulé sezoně vyhrála historicky první závod Světového poháru, ve Val di Fiemme ovládla i mistrovství světa skokanek na lyžích. Triumfovala Američanka Sarah Hendricksonová, Češka Michaela Doleželová skončila osmadvacátá.



Důvěru publika si získávají pomalu, ale udělaly k ní další krok. Skokanky na lyžích zvládly po představení v Liberci a Oslu další světový šampionát.

Na malém můstku v Predazzu v souboji dvou velkých favoritek předčila Američanka Sarah Hendricksonová Japonku Saru Takanašiovou, vítězku posledních pěti závodů Světového poháru.

Vladěna Pustková nepostoupila do druhého kola. Michaela Doleželová skončila osmadvacátá.

„Jsem spokojená, že jsem se dostala i do druhého kola. Určitě to mohlo být lepší, protože už předtím jsem ve Světovém poháru měla lepší výsledky,“ hodnotila Doleželová. „Ale aspoň, že to dopadlo takhle. Po trénincích to vypadalo strašně. Nedařilo se mi.“

Skokanky urazily za čtyři roky od premiérového závodu na mistrovství světa v Liberci solidní cestu.

„Je opravdu velký rozdíl v rozdílech mezi jednotlivými skokankami. Skáče se vyrovnaněji, všechny holky se hodně zlepšily,“ tvrdí osmnáctiletá Doleželová.
Za rok už skokanky čeká vytoužená premiéra na olympijských hrách.

Protesty předních závodnic před minulými Hrami ve Vancouveru nepomohly, pro Soči už ale ženské skoky do programu Her byly přijaty.

„Je vidět, že se to zvedlo. Všechny začaly víc trénovat, víc tomu obětovat,“ říká Doleželová. „Já jsem začala skákat, kdy skoky byly v té fázi, aby se dostaly na olympiádu. Řekla jsem si: Půjdu do toho a na té olympiádě třeba nějak zabodujeme.“

Doleželová připouští, že s výhledem na olympijskou sezonu pracuje už tuhle zimu. Kromě jiného si musí hlídat váhu. Ke svým 174 centimetrů potřebuje vážit kolem 55 kilogramů.

„Musí se hodně pracovat a zlepšovat,“ říká Doleželová. „Dá se navázat na to, co už jsme začaly. Tuto sezonu jsem hodně pojaly, abychom se zlepšily fyzicky. Na výsledky jsme moc nehleděly. Opravdu se snažíme směřovat k olympiádě.“

Ve Val di Fiemme ještě skokanky čeká nedělní závod smíšených družstev.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud