27. února 2013 • 22:00

Skokanům pomáhá Jágr: My máme těžkou hlavu, pro něj je to prostě život

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodnoty, které vynesly mezi legendy hokejistu Jaromíra Jágra, pomáhají českým skokanům na mistrovství světa. A týmový lídr Jan Matura jeho myšlenky používá jako ochranu před tlakem veřejnosti po nedávných skvělých výsledcích ve Světovém poháru.



„Skvělé umístění, jak by řekl Jarda Jágr, chtějí všichni,“ řekl Matura.
Nezávisle na tom si v jiném rozhovoru na hlavu hokejového hrdiny vzpomněl i reprezentační trenér David Jiroutek.

„Jak říkal vždycky Jágr, vyhrát to chtějí Norové a ještě to chtějí vyhrát Rakušani a Němci, a všichni to chtějí vyhrát,“ parafrázoval Jiroutek Jágrův výrok.

Není to náhoda. Většina českého skokanského týmu si prostudovala knížku hokejového trenéra Mariana Jelínka, kde Jágr prezentoval své postoje k životu i ke sportu.

„Četli jsme tu knížku a jsou tam hodně zajímavé věci,“ říká Jiroutek. „Četl ji i brácha Kuba (trenér italské reprezentace – pozn. red.), Tonda Hájků, Honza Matura, Koudy, Jandys…“ Vědomosti hokejové legendy se ale v těchto dnech hodí především Janu Maturovi, který v třiatřiceti letech přijel na mistrovství světa v životní formě.

„Když něco napíše takový člověk jako Jágr, tak o tom přemýšlíte,“ říká Jiroutek. „Hlavně se nám líbí, že on to bere jako život. My si z toho někdy děláme těžkou hlavu. Teď neskočíš a oni tě zastřelí… Ono to o tom úplně není.“

Maturovi se v posledních dvou měsících otočila kariéra naruby. Do svých dvaatřiceti let čekal na první stupně vítězů ve Světovém poháru. Od ledna na nich stál hned čtyřikrát. A na mistrovství světa je najednou mužem, který má velké naděje na úspěch. A zároveň je pod tlakem, jaký dosud nezažil. Trenér Jiroutek však o něj nemá strach.

„On prošel dobu, kdy Jandys vyhrál svěťák. Spal s ním na pokoji. Byl u toho, když loni skákal výborně Koudelka. Viděl, co je očekávání, co je tlak,“ říká Jiroutek.

„Je určitě lepší, když přijedete ve formě na mistrovství světa teď, než když se vám to stane v osmnácti. On všechny ty filmy viděl a najednou prožívá situaci, kterou už ve filmu někoho jiného viděl hodněkrát.“

Jan Matura se chystá na závody i mimo skokanské můstky
Jan Matura se chystá na závody i mimo skokanské můstky

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud