22. ledna 2015 • 14:12

Senzační Ledecká! Snowboardistka veze ZLATO z MS

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snowboardistka Ester Ledecká se stala první českou mistryní světa v paralelním slalomu. Devatenáctiletá dcera zpěváka Janka Ledeckého dnes nenašla přemožitelku na šampionátu v Lachtalu a ve finále porazila domácí Rakušanku Julii Dujmovitsovou. Závod mužů vyhrál Ital Roland Fischnaller.



Dosud posledními českými mistry světa v zimních sportech byli v roce 2007 běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a slalomářka Šárka Strachová (tehdy Záhrobská). "Já tomu pořád nemůžu uvěřit, je to skvělý a neuvěřitelný," řekla v cíli Ledecká. "Právě jsem si splnila sen. Můj děda byl mistr světa a já jsem nyní také," uvedla vnučka hokejisty Jana Klapáče.

Ledecká se pasovala do role favoritky začátkem ledna výhrou ve slalomu Světového poháru v Bad Gasteinu a na MS svoji formu potvrdila. V dopolední kvalifikaci měla druhý čas a díky tomu si mohla vybírat dráhu ve vyřazovacích jízdách.

Devatenáctiletá Ledecká jela suverénně i v osmifinále a o 12 let starší Japonku Tomoku Takeučiovou jasně vyřadila. V červených brankách stříbrnou olympijskou medailistku ze Soči v paralelním obřím slalomu porazila o 1,5 sekundy.

Ve čtvrtfinále se Ledecké zpočátku držela obhájkyně titulu Ruska Jekatěrina Tuděgeševová, která předtím vyřadila trojnásobnou vítězku Světového poháru Patrizii Kummerovou ze Švýcarska, ale Češka znovu v červené dráze byla v cíli dříve o 59 setin.

Jaké oslavy plánovala Ledecká? Jen s čokoládou
Video se připravuje ...

Semifinále přineslo nejvyrovnanější boj. V modré dráze stála domácí Marion Kreinerová a nakonec pro Ledeckou rozhodlo jen 24 setin. Zato ve finále bylo jasno už po pár metrech, neboť další Rakušanka Dujmovitsová brzy chybovala. Ledecká tak projela trať bez tlaku soupeřky a mohla se radovat z titulu.

"Neslyšela jsem ji za sebou, ale jela jsem naplno až do cíle. Už se mi totiž jednou stalo, že jsem také soupeřku neslyšela, trochu jsem zvolnila a ona mě pak dojela a vyhrála. Nechtěla jsem, aby se to opakovalo. Teď prožívám úžasné pocity, už mě bolí pusa od toho, jak se pořád usmívám," líčila Ledecká.

Na mistrovství světa může získat ještě jednu medaili. V pátek bude favoritkou také paralelního obřího slalomu. Předloni obě tyto disciplíny vyhrála na juniorském MS v Turecku.

V závodu mužů se Češi do vyřazovacích jízd nedostali. Viktor Brůžek a Martin Glajch vypadli už v první části kvalifikace.

Mistrovství světa v akrobatickém lyžování a snowboardingu v Kreischbergu (Rakousko):

Snowboarding - paralelní slalom:

Muži:

1. Fischnaller (It.), 2. Sobolev (Rus.), 3. Marguč (Slovin.), 4. March (It.), ...41. Brůžek, 49. Glajch (oba ČR) vyřazeni v kvalifikaci.

Ženy:

1. Ledecká (ČR), 2. Dujmovitsová, 3. Kreinerová (obě Rak.), 4. Jörgová (Něm.).

Dva šampioni. Fischer a Ledecká
Dva šampioni. Fischer a Ledecká

VIZITKA ESTER LEDECKÉ:

Datum a místo narození: 23. března 1995, Praha

Výška a váha: 173 cm, 68 kg

Největší úspěchy: MS 2015 (Kreischberg) - zlato (paralelní slalom); vítězka dvou závodů SP; dvojnásobná juniorská mistryně světa 2013

Ostatní: všestranně talentovaná sportovkyně, vedle snowboardu patří k domácí špičce i ve sjezdovém lyžování; se snowboardingem začala v pěti letech pod vedením rodičů (její otec je známým hudebníkem, matka bývalou krasobruslařkou, dědeček Jan Klapáč někdejším hokejovým reprezentantem); ve Světovém poháru debutovala v prosinci 2012, mezi elitu se prosadila v minulé sezoně, kdy se v SP třikrát probojovala na stupně vítězů (včetně premiérového triumfu v paralelním obřím slalomu v Rogle v lednu 2014) a v celkovém hodnocení alpských disciplin obsadila druhé místo; na loňských olympijských hrách v Soči se mohla stát první sportovkyní, která by na jedněch ZOH závodila ve dvou odvětvích, nakonec jí nominace v lyžování těsně unikla; na hrách měla problémy s bolavými zády, přesto obsadila šesté a sedmé místo; trénují ji Rakušan Richard Pickl (snowboarding) a Svatopluk Kolář (lyžování); v září úspěšně složila maturitu na Bankovní akademii; jako své koníčky uvádí plážový volejbal, windsurfing, lední hokej a hudbu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud